sobota 27 duben 2024
Text Size

Elektrokoloběžka Lamax eRacer SC50 (test): rozhodně pro CHLAPA, nebo Kolodějovu ženu

Tady jsme ve zcela jiné kategorii, než v té běžné, což vidíte i na ceně a také například na výkonu motoru (1.000 W) a celkové hmotnosti. A to vám ještě nikdo neřekl o až neuvěřitelném kroutícím momentu, který koloběžku i se skoro sto kilovou zátěží bez problémů přenáší i po nezpevněných cestách a do poměrně vysokých stoupání, a to i přes zabudovaná malá kolečka. Foto: autor a elem6

 

AKTUALIZACE, 23. 10. 2023: nezapomeňte si přečíst odlišný názor na koloběžku hned v úvodu komentářů na konci článku. Nejdůležitější je možnost (prý, já volbu nenašel) snížení náběhu akcelerace, resp. citlivosti páčky rychlosti, která by vyřešila základní problém, který vidíte hned v úvodu v prvním bodě "proti".

 

Hodnocení: 80 %

  • pro: obří výkon, skvělé zadní odpružení (je tu i přední à la kolo), vysoká stoupavost, široká nášlapná deska, bytelné uložení předního i zadního kola, značný kroutící moment, ale…
  • proti: …příliš citlivá páčka rychlosti (je třeba hlídat nejen při rozjezdu), podivná aplikace s podivným jménem a bez češtiny, naprosto šílená příručka, podivné balení (to měly všechny, které jsem zkoušel)

Můžete očekávat: pokud zapomenu zejména na aplikaci (často nefunkční nebo náročná na rozchození), mizernou příručku a webovou stránku produktu, jsem z ní doslova nadšen. Bohužel zmiňované (mizerná práce odpovědných lidí u Lamaxu) ji naprosto zbytečně degraduje a pokud máte rádi své děti, případně mladistvé (a i „lehké“ mladistvé, tedy co do hmotnosti), rozhodně jim ji nekupujte! Tohle je pro zkušeného jezdce a pokud by byl Lamax trochu více „smart“ (jak kdysi býval) lehce by omezil zmiňované námitky na méně než polovinu. Škoda! „Krouťák“, tedy záběr, je impozantní, pokud to ale neumíte s páčkou rychlosti hodně citlivě, raději běžte jinam. Někdy to bylo jako krotit závodního koně se kterým se ovšem můžete pustit – i přes malá kolečka – také na nezpevněné cesty a cestičky a do docela velkých kopců. Optimální hmotnost obsluhy je podle mého mezi 80 a 100 kg, „pára“ je ovšem nutná!

Řídítka: zpracování je sice velmi dobré, ale gumy po stranách se protáčely. Na rozměrném displeji vidíte řadu informací, včetně rychlosti, nastaveného režimu jízdy a stavu akumulátoru. Hodil by se ještě odhadovaný dojezd.

 

„Ultimátní koloběžka pro tvoji jízdu“. Tak ji výrobce uvádí. No až se ocitnete na zádech po prvním zmáčknutí plynu, možná si na ten nesmysl vzpomenete! Trocha pokory by neškodila, tady je opravdu potřeba, a upozornění v krabici hned po rozbalení, také ne! Řada údajů navíc nesedí a takto se kdysi Lamax opravdu nechoval! À propos foto v úvodu je také jen přihlouplý marketing od někoho, kdo si myslí, jak je „to skvělý“!

Věřte mi, není…

Tohle děvče zjevně vážící padesát kilo i s postelí ji prostě nezvládne (možná na nejnižší režim) a o tom jsem naprosto přesvědčen, nebo je to terminátor v ženském provedení (nebo žena obra Koloděje, tedy pokud nebude mít zálibu v útlých blondýnkách…). U Lamaxu by si také mohli uvědomit, že jede po chodníku, a to je…

Jak říkám: „jen přihlouplý marketing“.

K TÉMATU:

A máme tu další pikantnost – výrobce udává věk. Jak mi bylo řečeno (mám dobré kamarády : ), je mi už o trochu víc a vím, že bych například podle České televize měl být naprosto nemohoucí nejen s mobilem ale i s počítačem a nyní se podle Lamaxu dozvídám, že bych neměl jezdit ani na koloběžce a firma si nejspíše myslí, že bych se měl někde ploužit, hekat a vzdychat a vést „takové ty řeči“, které se lidem v mém věku přisuzují.

Chytřejší, dámy a pánové, by bylo, dodat upozornění „není pro nezletilé“, „není pro nezkušené“ a „pozor velmi vysoký výkon a kroutící moment“!

Tolik k věkovému omezení (každý by měl dělat to, na co se cítí, co mu vyhovuje a co zvládá) a pojďme k této kolobrndě, která mi někdy připadala jako náš Rover 620, který byl sice naprosto skvělý, také poněkud nespolehlivý, ale bylo to úžasné a hodně rychlé auto, které ovšem vyžadovalo velmi zkušeného řidiče a náturu ke krocení závodního hřebce. Zeptejte se na něj i Ondřeje Neffa od něhož jsem tenkrát získal tip a díky němuž jsem si také mohl „to jeho“ vyzkoušet : ).

Odtud ono přirovnání…

Jak bylo řečeno, Lamax má sice pro koloběžky vlastní aplikaci e-Scooters (v češtině), ale tato s ní nepracuje. Jak ale vidíte, majitelé to nevědí. Při přístupu výrobce k příručce a balení koloběžky se tomu vůbec nedivím. Já jsem se musel zeptat a naštěstí jsem měl koho…

 

Oficiální doporučené požadavky na jezdce jsou následující: výška 130-190 cm (dolní hranice je mylná), hmotnost <120 kg (OK, ale chybí spodní hranice) a věk 14-60 let (naprostá hloupost, nejen spodní hranice). Celkově vzato vám řeknu, že výrobce se plete na celé čáře. Tohle bych do ruky 14letému dítěti nedal ani omylem (leda bych ho chtěl přizabít) a dost bych se rozmýšlel, jestli bych ji půjčil sedmnáctiletému či osmnáctiletému. Samozřejmě by záleželo na zkušenostech a také na hmotnosti. Něco nad 70, 80 je rozhodně lepší, nemluvě o výšce rozhodně nad 160 a nějaké té bytelnější postavě!

Řeknu to jinak: tady jsou uživatelé omezeni zejména zkušeností jezdce, který navíc musí být pomalu neustále ve střehu a hodně obezřetný. A samozřejmě také hodně svědomitý (tohle fakt není pro frajírky)! Páčka rychlosti vyžaduje pozornost, protože je bohužel hodně citlivá. Ovládání je nutno v tomto směru „zažít“, jako „mít ho v sobě“.

Tak jsem vás snad dostatečně vystrašil a pojďme na tu většinou naprosto úžasnou věcičku!

Lamax je poněkud zmatený. Má pro koloběžky vlastní aplikaci Lamax e-Scooters (v češtině), ale s touto nepracuje. Pak vám někdo musí poradit, že máte stáhnout apku s podivným názvem „královská píseň“. No není to na hlavu? Teprve s ní se aplikace/koloběžka zprovoznila (většinou), v balení ale upozornění na „King Song“ nebylo a její hodnocení na Google Store… #jetonahlavu

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: Koncepce robustní, bytelná, včetně uchycení předního kola (mám pocit, že je kované…) a řídítek, o čemž svědčí už celková hmotnost 29 kg! Nášlapná deska široká asi 22,5 cm (vpředu) a 21 cm (vzadu) je potažena gumou (skutečně neklouzala). Koloběžka celkově stabilní, bezpečná, až na přehnaně citlivou páčku plynu, která dojem dosti hatí. Přední brzda bubnová a nastavená na nižší účinnost, což je správně (jde seřídit). Zadní brzda kotoučová à la jízdní kolo. Přední a zejména vynikající zadní odpružení zřejmě kombinované s tlumením! Za dne velmi špatně viditelné LED v „blinkrech“ umístěných po stranách; zezadu velmi špatně viditelné (rozhodně na ně nespoléhejte!). Zpracování většinou výborné až na gumy na řídítkách, které se protáčely, což může být dobře i špatně (za mě špatně).
Ikony na LCD displeji a „tlačítka“ koloběžky: vlevo přepínač zbytečných blikačů, vpravo přecitlivělá páčka plynu a multifunkční tlačítko primárně určené pro zapnutí a vypnutí.

 

  • Ovládání na koloběžce: blikače, multifunkční tlačítko pro zapnutí (podržení „střední“), vypnutí (delší podržení), krátký (rychlý) stisk: přední světlo, stisk dvakrát po sobě pro  přepnutí jízdních režimů (po zapnutí si pamatovala poslední nastavení). Špatně navržená páčka plynu, velmi citlivá, se zpočátku rozhodně problematicky ovládala (je nutné na to myslet!). Tempomat, jak je zvykem, se nastaví v okamžiku, kdy nějakou dobu neměníte rychlost, tj. držíte páčku rychlosti ve stejné poloze (to bych ocenil i v autě). Doplňková, a další nastavení přes poněkud problematickou aplikaci King Song (angličtina), včetně možnosti koloběžku zablokovat.
  • Další výbava: kola nafukovací (ventilky) o průměru asi 25 cm, kovové blatníky, rekuperace energie (účinnost těžko posuzovat), dvojí zvonek (mechanický i elektronický). Vcelku dobře vyklopitelný stojánek nohou (je po levé straně, takže ti co nastupují z…), rozměrný barevný displej (úhlopříčka udána na 18 cm) s omezením viditelný i na přímém slunci. Sklopení řídítek bytelnou páčkou s pojistkou.
Pro koloběžku nelze použít firemní aplikaci Lamax e-Scooters, ale je nutno stáhnout King Song. A ta má asi milion požadavků na vše možné! Včetně třeba přístupu k muzice, fotkám a videím v mobilu. Velký bratr…

 

  • Akumulátor: běžně nevýměnný, zabudovaný pod stojnou deskou. Dojezd ani doba dobití neověřovány, stoupavost velmi vysoká (25 st.), samozřejmě ale zaleží i na hmotnosti obsluhy (v mém případě stejně „nebývale vysoká“!) a povrchu po kterém jedete. Nabíjení elektrické koloběžky přímo na ní, externí napáječ se speciálním konektorem, doba oficiálně udána na 4-5 hod.. Více nezjištěno, napáječ nebyl dodán. Solidní upozornění na stav akumulátoru na displeji.
  • Provoz, pocit z jízdy: gumy na kraji řídítek se protáčely; dobré, ne-dobré, nevím, jak asi komu vyhovuje, mě nikoli. Výkon i kroutící moment až neuvěřitelné, plyn byste měli mít skoro spřažen s vaší rukou, nebo tu mít pojistku jako u motorové pily. S příliš citlivým plynem jsem bojoval neustále a musel jsem na něj během krátkého testu pořád myslet (zejména při rozjezdu). Pocit z jízdy většinou bezpečný, jindy jako zmiňované krocení hřebce. I skoro stokilového chlapa, ale doveze cesta necesta (vcelku) tak, kam potřebuje. Rozhodně vyžaduje zkušenou a citlivou obsluhu, která už má něco za sebou!
Zadní odpružení je excelentní (!)a působí bytelně. Tzn., že by mohlo něco vydržet!

 

Krocení závodní auto nebo kůň? Někdy to tak vypadá…

Po prvním nasednutí mě chtěla vyhodit ze sedla, a to momentálně nejsem nejlehčí. Tendenci stavět se na zadní měla díky nejvyššímu nastavenému režimu jízdy, který tam zjevně zůstal po předchozím testu (většinou ten poslední nastavený zachovávala) a přehnaně citlivému plynu. Navíc jsem ji, já hlupák, před prvním použitím zapomněl resetovat.

Tahle koloběžka však dá zabrat (a to se opravdu nedá říci, že nemám páru…) už při vyjímání z krabice (skoro třicet kilo) a při představě oné zmiňované dívky, inu…

Záhadou mi však je, proč výrobce jednoduše neudělal balení otevírané od spodu. Možná proto, že to leze do peněz. Mimochodem balení je opět chabé, ale to bylo u všech elektrokoloběžek, které jsem viděl a měl na vyzkoušení.

Úvodem jsem také naťuknul určení. Jak asi tušíte, na žádné velké přenášení to není (hmotnost 29 kg), prostě jet z bodu A do bodu B, mezitím – případně – ji hodit (urvat ji) do busu či tramvaje, auta, a nedivte se, že je tu už i režim chůze, který někdy i funguje (ne vždy). Na koloběžce si naštěstí můžete nastavit jízdní režimy rovnou a nepotřebujete aplikaci, což je samozřejmě výhoda. Škoda že příručka není trochu normálnější, abyste to v ní lehce našli. Nicméně zeptal jsem a dozvěděl a tohle mě potěšilo podstatně více, než zpola funkční blikače na které je zezadu špatně vidět.

A aplikace King Song napojitelná přes Bluetooth? Pamatujte, že s firemní aplikací v češtině, Lamax e-Scooters, tato koloběžka nepracuje a je nutná instalace této! Zajímavé je, že Lamax E-Scooter S7500 Plus, kterou jsem také testoval, s ní pracoval!

À propos „tři režimy práce“ nastavitelné v aplikaci (naštěstí to jde i sofistikovaným dvojím stiskem tlačítka na koloběžce – to by chtělo také zdůraznit!) ve skutečnosti připomínají „dvě sazby DPH“, které nám vnucují ti ekonomičtí neumětelové, kteří nám momentálně vládnou. Tady jsou – pro změnu – ve skutečnosti čtyři: P: 6 km/hod. (chůze), E: do 15km/hod., D: do 20 km/hod., S: do 25 km/hod. U nejvyššího je rychlost elektronicky omezena, výrobce se zmínil, že na uzavřeném okruhu jede i kolem šedesátky.

Skoro vždy si pak dejte pozor na kroutící moment, který klesal s nastaveným režimem subjektivně vzato jen mírně.

Zkoušení tentokráte proběhlo jen na velmi kvalitním asfaltu , normálním „českém asfaltu“ a na polních cestách a cestičkách. Troufnu si říci (nezkoušeno), že díky vynikajícímu zadnímu odpružení bude i chování na klasických kočičích hřbetech rovněž velmi dobré o malých kostkách nemluvě.

Hodně překvapilo chování na „polňačkách“ a i takových jdoucích mírně do kopce a poměrně kamenitých. Tohoto se s Lamax eRacer SC50 i přes kolečka o průměru pouhých 25,4 cm (10") bát nemusíte!

 

Tabulka vlastností

 

Funkce jako na talíři. Jen mě napadá… „tlumiče nebo odpružení?“, rozhodně odpružení, možná někde obojí. Nafukovací kola, ventilek se zdál být motocyklový (nevyznám se). Rozhodně nebyl z klasického kola, možná z nějakého elektrokola.
Číst 907 krát Naposledy změněno pondělí, 23 říjen 2023 19:26

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohumil Herwig pondělí, 23 říjen 2023 19:21 napsal(a) Bohumil Herwig

    Nevím co vás vede k tomu, že takto solidní komentář smažu. Asi špatné zkušenosti...
    Nicméně...
    Problém zřejmě bude v úvodním nastavení, které je podle mě špatné a vy to jenom potvrzujete.
    Bohužel z firmy jsem toho moc nedostal, upozornění na možnost změny náběhu akcelerace zcela chybí stejně, jako minimálně dvě další a mělo být v krabici hned na vrchu!
    Já jsem bohužel volbu úpravy akcelerace nezaregistroval, což je samozřejmě má chyba a na váš příspěvek upozorním v úvodu článku.
    V názoru na webové stránky se ovšem neshodneme a zapomínáte mj. i na legislativu.
    Nicméně ještě jednou díky za solidní názor i vyjádření. :)

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Pavel Karas pondělí, 23 říjen 2023 15:37 napsal(a) Pavel Karas

    Dobrý den,
    než jsem si zakoupil tento model koloběžky, tak jsem si pročetl samozřejmě spoustu recenzí a ta Vaše byla upřímně taková nejdivnější, nejvíce negativní, přitom ostatní ji chválí.
    Uběhlo několik týdnů, koloběžku již mám, najeto přes tisíc kilometrů a jsem naprosto spokojen.
    Dovolte, abych doplnil několik Vašich komentářů:
    - Příliš citlivá páčka rychlosti = citlivost akcelerace se dá jednoduše snížit. Původně tam je 80 %, když se sníží intenzita na 30-50 %, tak koloběžka se rozjíždí krásně a plynule.
    - Aplikace je normální, je v ní jednoduchá angličtina, nevidím v tom problém.
    - Mizerná webová stránka = toto nechápu, mají krásné nové webovky
    (https://e-mobility.lamax-electronics.com/)
    Jsem tedy rád, že jsem se nakonec nenechal ovlivnit Vaší recenzí. Doufám, že můj komentář zveřejníte a nesmažete, ať si lidé přečtou i to „B“, když dočtou Vaši recenzi „A“.

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.