sobota 27 duben 2024
Text Size

Rádio Majority Oakington All in One (test): výborně hraje, výborně vypadá

Elegantně provedený stolní přijímač VKV/DAB s hliníkovým čelním panelem a štěrbinovou mechanikou CD je dalším zástupcem britské značky, která před nedávnem vstoupila na náš trh. A zatím se uvedla v tom nejlepším světle! Foto: autor a Majority Audio

Hodnocení: 85 %  

  • pro: výborně hraje, VKV včetně AMS, síťový vypínač, dobíjení mobilu i v pohotovostním režimu, elegantní design, slušné ovládání, ale…
  • proti: …otočný volič šel někdy až moc lehce, hodilo by se připojení k vnější anténě a záloha datumu a času

Můžete očekávat: Nesporně elegantní, dobře vypadající přijímač spíše technicistního vzhledu s výborným podáním audia a většinou výbornými funkcemi, jako je automatické ladění s ukládáním do paměti u VKV/FM. Příjemný je síťový vypínač, méně příjemné je, že poté musíte ideálně do DAB kvůli stažení hodin.

Co dostanete v balení…

 

Není to žádný drobek, hmotnost je skoro 4 kg, rozměry (švh) 400 x 130 x 200 mm. Jak vidíte, horní stranu zdobí multifunkční tlačítko (lehce přeskakující) s OK/Enter uprostřed. Čelní straně je technicistně hladká a bez rušivých prvků, včetně výstupu na sluchátka a rozhraní USB (oboje na zadní straně).

Přijímač, vedle zmiňovaných tunerů a přehrávání CD, včetně CD/RW, zvládne automatické vypnutí po předem stanovené době (Sleep), přehrávání přes Bluetooth a USB a také dobíjení napojeného zařízení přes USB, a to i v okamžiku přepnutí do pohotovostního režimu. Vše doplňují tlačítka na čelním panelu (foto níže), přepínač pro úplné oddělení od 230 V a dálkový ovladač. Nicméně označení „vše v jednom“ je přece jen nadnesené, protože chybí příjem internetových stanic a přístup na domácí server. A také možnost napojit se na vnější anténu, zde je klasická teleskopická. To poslední je podle mého chybou největší a konektor by se hodil alespoň formou vyjímatelné teleskopické antény.

Dvojice barev i výrazný otočný volič na horní straně s OK/Enter na stlačení.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh elegantní, resp. elegantně technicistně čistý, až účelový. Zpracování velmi dobré, poněkud volný otočný volič na horní straně. Koncepce zaměřena na prostor a co nejlepší podání audia. Rozhraní vždy na zadní straně, mechanika CD štěrbinová, pohledově nerušící.
  • Ovládání pochopitelné a většinou i intuitivní. Tlačítka na čelním panelu dovolují řídit některé funkce, ale bez dálkového ovladače se typicky pro ukládání rozhlasových stanic do paměti neobejdete. Přepnutí základních funkcí je k dispozici v obou případech. Lehce přeskakující otočný ovladač na horní straně s OK/Enter uprostřed šel na můj vkus příliš lehce, což bylo možná dáno zapůjčeným kusem.
Při příjmu DAB/DAB+ byla vidění i čeština.

 

  • Tunery a možnosti: VKV/FM včetně funkce AMS, která sama proladí pásmo a uloží frekvence stanic do paměti od první pozice. U DAB chybělo pouze setřídění automaticky vytvářeného seznamu, jinak kompletní funkce. Ukládání stanic do paměti u obou tunerů stejné, nutný dálkový ovladač. V praxi stačí déle podržet tlačítko Program (Preset tu není) a vybrat pozici klidně i na přeskáčku.
  • Další výbava: minimální, bez budíků, funkce Spánek/Sleep (15-120 min.). Přehrávání přes rozhraní USB (FAT32), formáty MP3, WMA, WAV a FLAC, u FLAC HD potíže (jednou ano, třikrát nikoli). Streamování přes Bluetooth zkoušeno na Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test) a TCL 30+ s Androidem 12 (test). Párování vcelku bez potíží, někdy nutno využít párovací tlačítko na čelním panelu. Hlasitost se vždy regulovala zvlášť, výkon nijak utlumen nebo jen minimálně (!) a toto platilo i při přehrávání přes kabel (využit TCL 30+, A54 nemá konektor).
Při uvedení do pohotovostí byly vidět výrazné hodiny.

 

  • Práce na baterie a 230 V: napájení obstarává pouze 230 V přes externí napáječ. Přijímač má kolébkový síťový vypínač pro úplné vypnutí, uvést ho můžete i do běžné pohotovosti v níž pracuje displej i dobíjení například mobilu přes USB. Při skutečném vypnutí se ztrácel čas i hodiny, stanice uložené do paměti už kupodivu nikoli, takže nějaké zálohování tu být musí. Datum a čas pak bylo nutné dohrát přepnutím na některý z tunerů, resp. v mém případě do DAB.
Ovládání na čelním panelu plus štěrbinová mechanika CD.

 

  • Osazení reproduktory: dvojice čelních širokopásmových reproduktorů umístěných za nesnímatelnou mřížkou, na zadní straně dvojice bassreflexů. Možnost stereo výstupu na sluchátka, konektor na zadní straně. Výkon zesilovače ani jeho další parametry neudány.
  • Provoz, kvalita zvuku a zesilovač: v praxi velmi příjemně hrající a reagující přijímač (noc i den). Při vytočení na velmi vysokou, nebo dokonce maximální hlasitost, byly znát ostřejší a neklidnější basy i výšky, zkreslení ale vždy minimální. U Bluetooth se hlasitost na obou zařízeních řídila odděleně, výstup však nebyl nijak utlumen, nebo byl utlumen zcela minimálně. Chování v tomto případě výtečné a platilo to i u drátového napojení.
Osazení rozhraními na zadní straně, kde najdete i výdech bassreflexů a samozřejmě i teleskopickou anténu. Připojení na domovní tu není.

 

Hraje rozhodně slušně…

Styl ovládání rádia je trochu svůj, ale to je u každého. Zvyknout si mi nedělalo potíže a nakonec se mi zdálo, že je například i Play/Pause vyvolávající také menu nastavení docela šikovné. K uložení stanic sice potřebujete „dálku“, ale to snad není nic proti ničemu.

Majority Oakington All in One během testu hrálo výborně a bassreflexy na zadní straně „jely jak zjednané“. Potěšilo ale i to, že velmi pomalu nabíhající hlasitost dávala šanci nastavit si noční poslech tak, jak vám vyhovuje. Za uvedené sice tu a tam něčím zaplatíte (zde zejména velikostí), ale to je podle nás malá daň.

I další kousek značky Majority, nebo také Majority Audio, se předvedl ve výborném světle!

Poznámka: obsáhlejší recenzi najdete na Televizním webu (externí odkaz, nové okno).

Dvouřádkové menu u tuneru DAB/DAB+, kde vidíte i funkci odstranění neaktivních stanic Prune.

 

Tabulka vlastností

Číst 653 krát Naposledy změněno úterý, 14 listopad 2023 13:28

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.