sobota 27 duben 2024
Text Size

Televizor Hisense 55U6KQ (test): parádní kombinace cena/výkon s Mini LED

Obrazovka LCD QLED (60 Hz) s podsvícením Mini LED, Dolby Atmos i DTS (bez DTS-HD Master Audio), energetická třída F a také obrazový procesor s umělou inteligencí (UI). Takové parametry má hodně dostupný model se 140centimetry. Foto: autor a Hisense

Hodnocení: 90 %  

  • pro: excelentní poměr cena/výkon, výborný obraz i z horších zdrojů, cena více než odpovídající, výtečné EPG bez zvukového výpadku, obousměrné Bluetooth Audio, stabilní platforma, operativní vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, velmi dobré energetické parametry, rozumná konstrukce, ale…
  • proti: …řadě lidí nebude vyhovovat dálkový ovladač (lze koupit jiný), v základní domovské nabídce chybí ikona multimédií (jde dodat)

Můžete očekávat: Jeden z nejlepších přijímačů s úhlopříčkou 140 cm a cenou pod 15.000 Kč na českém trhu. A také se skvělou kombinaci cena/výkon i cena/obraz. Firemní operační systém je většinou svižný (s ohledem na levný hardware), vždy pak byl spolehlivý. Radost vám udělá zavedená výborná UI i několik domácích aplikací plus zejména Disney+ a samozřejmě také obraz, který byl skvělý i z hodně špatně šířených stanic, či za nízkého rozlišení, resp. datového toku. Za současnou cenu kolem 12.990 Kč je to skvělá volba!

Elegantní boční profil…

 

U Hisense startuje UI už u přístrojů pod deset tisíc, konkrétně v řadě A6KQ, která má ještě zabudovánu klasickou obrazovku LCD. Tohle dnes u konkurence není právě obvyklé. Hisense se ale vymyká i v tom, že televizor má při této ceně nejlepší podsvícení současnosti, totiž Mini LED (co to je), se 120nezávisle regulovatelnými zónami a výbava je jednoduše výborná i v jiných ohledech. Obrazovka stále pracuje s 8bitovými barvami a 60Hz a televizor je bez režimů Filmmaker Mode a Imax Enhanced, což k této třídě patří.

Hisense 55U6KQ obsluhuje firemní operační systém Vidaa 6 (čtěte „vida“) na bázi linuxu, který je o třídu lepší než to, co najdete třeba u LG nebo u Panasoniku a měřit se směle může s Tizenem od Samsungu s jednou výjimkou. A tou je počet lokálních, či dobře lokalizovaných aplikací. Zde je jich výrazně méně a jde zejména o Disney+, Lepší.TV, SledovaniTV a Voyo. Samozřejmě nechybí obligátní Youtube a tady jen pozor na jeho zálibu v zapínání tzv. síťové pohotovosti. Spustí si totiž probuzení po lokální síti (drátové i bezdrátové), což má nejen za následek zhruba 4x vyšší spotřebu v pohotovostním režimu, ale může vám televizor zapnout třeba ve tři hodiny ráno. Naštěstí, co jsem si stačil všimnout, televizor Youtube vždy uhlídal a na změněný parametr upozornil. Jednou za čas se to ale zkontrolovat vyplatí, což to platí u televizorů všech značek!

Jedna z nejlepších funkcí televizorů Hisense s o. s. Vidaa – přes kontextové menu v tuneru dokážete operativně vypnout obraz a ponechat pouze zvuk. Ušetříte tak dvě třetiny spotřeby energie.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: to poslední vynikající, včetně podstavce v podobě dvou samostatných nožiček. Design výborný, rámeček pouze ze stran, obrazovka obroubena poměrně tenkou neaktivní částí. Stále špatně provedená instalace za pomocí mobilu (ani se jí nezabývejte), při klasické cestě, ale byla svižná a pohodová, přičemž nebylo nutné se kvůli zabudovaným aplikacím připojovat k účtu Hisense.
  • Ovládání: dálkový ovladač trochu zvláštní s přemírou tlačítek aplikací (foto níže) plus jedním programovatelným (výborně!). Guide/EPG odhozeno na úplný spodek stejně, jako tlačítko Chlist, které je někdy nutné pro vyvolání seznamu naladěných stanic; většinou si ale vystačíte s OK/Enter. Ovladač je bez tlačítka „Menu“, vstup do nastavení buď přes domovskou obrazovku (Home) nebo přes tlačítko kontextového menu (dvě vodorovné čárky). V něm můžete například lehce vypnout obrazovku a ponechat jen zvuk, což je obecná vlastnost TV Hisense.
  • Tunery, třídění kanálů, EPG a HbbTV: vynikající třídění naladěných stanic (přesouvat lze i více položek najednou), svižné a spolehlivé EPG bez zvukového výpadku při vstupu i odchodu, bezproblémové HbbTV. Počítejte jen (nic tragického) s někdy pomalejší prací u některých aplikací HbbTV a u některých IPTV/VoD. Typicky zde šlo o Disney+, což byla zjevně starší aplikace. Jinak televizor neměl s rychlostí operací problém, včetně např. EPG či přepínání kanálů v tuneru.
Detail ovladače (plný snímek na konci článku).

 

  • Aplikační kompatibilita, zrcadlení obrazovky, Bluetooth: u zkoušených aplikací bezproblémová, potíže pouze s Disney+ (náročnější zprovoznění, starší aplikace). Jaké IPTV/VoD televizor oficiálně zvládá, najdete v samostatném článku na Televizním webu. Zrcadlení obrazovky z mobilu Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test) rychlé a spolehlivé, obousměrné Bluetooth Audio fungovalo taktéž výborně, vylepšit by ale chtěla dostupnost příslušných voleb a hodilo by se i jejich sjednocení pod jednu nabídku.
  • Provoz, obraz a zvuk: spolehlivý a svižný (s uvedenými výhradami), obrazově při srovnání s mým referenčním televizorem Hisense 55U7HQ (test) byl rozdíl překvapivě nízký, obraz nadstandardní! Podstatně víc byl rozdíl  znát u zvuku, který byl u testovaného přijímače typicky televizní. Jasně nižší pak byla rychlost některých operací (spouštění Disney+ a některých aplikací HbbTV Nova, Prima), což se ale kupodivu vůbec neprojevovalo na EPG.
Správce souborů se dá přepnout do textového výpisu, multimediální kompatibilita je však jen standardní; mj. u serveru bez Xvid, DivX a externích titulků. Překvapivě dobré HDR.

 

Až na podivnou „dálku“…

Dálkový ovladač je co do rozložení slabý (viz třeba umístění EPG), neřešena zůstává letitá ovládací pastička, totiž to, že hned po přepnutí kanálu tlačítko OK/Enter nevyvolá seznam naladěných stanic. Naštěstí jde zakoupit jiný ovladač a co jsem viděl, byly o třídu lepší! Tedy pokud vám tento nevyhovuje třeba pro to, že využíváte přímo uvedené video služby.

Vynikající je koncepce kontextového menu (dvě čárky přímo u kurzorového kříže) ve kterém se dá kolovat, což v ostatních částech nabídky už nejde. Přes toto menu můžete také vstoupit do celkového nastavení. Příjemné jsou i další vychytávky, jako například možnost posunout se v seznamu stanic (či v EPG) o celou obrazovku, tedy o celý zobrazený seznam kanálů, přes tlačítka postupné volby.

Pohoda!

Nedivte se tedy, že říkám, že i přes jistou pomalost v některých operacích (žádná katastrofa), což podle mého k nízké ceně patří, je televizor výborný a výborný by byl i za „patnáct…“

Toť vše, podrobnější recenzi najdete na Televizním webu.

Dálkový ovladač není ideální, naštěstí můžete zakoupit rozumnější.

 

Tabulka vlastností

Číst 689 krát Naposledy změněno pátek, 29 prosinec 2023 13:10

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.