sobota 27 duben 2024
Text Size

Společnost 3DDen vyrábí z plastů vylovených z oceánu. A udělá vám třeba i mapu Marsu…

Česká firma vstoupila do 3D tisku a z takovýchto plastů prý dokáže vytisknout téměř cokoli. Nyní jde nejčastěji o medaile, reklamní předměty a překvapivě také nábytek. Na snímku pak vidíte i futuristické umyvadlo. Foto: 3DDen

V pražských Horních Počernicích v prostorách bývalé drůbeží farmy nyní funguje „farma tiskáren“ pracujících ve 3D, tedy vlastně nanášecích strojů, kterým se pro jednoduchost a nemožnost lepšího pojmenování, prostě říká „3D tiskárny“. Podle zaslané tiskové zprávy je tu umístěno na tři stovky zařízení různých druhů, které prý pracují téměř nonstop. Společnost 3DDen nejprve nakoupila zařízení od taktéž české firmy Prusa Research (a pak že jsme montovna…), posléze si začala vyvíjet své vlastní. Podle Jana Hřebabeckého, zakladatele a ředitele společnosti 3DDen, se jeho firma specializují na vícebarevný tisk z kombinovaného materiálu a na zakázku je schopna ve 3D vymodelovat a vytisknout prakticky cokoli.

ČTĚTE TAKÉ:

„Naše specifikum a originalita je v tom, že dokážeme vyrobit téměř vše představitelné, a to na míru. Například do naší kanceláře jsme si vytiskli obří designovou stěnu, jež je přesnou replikou povrchu Marsu,“ říká Hřebabecký a dodává: „Důležité je, že našimi výrobky vytištěnými v Praze úspěšně konkurujeme výrobkům dováženým tisíce kilometrů z Číny. Jsme konkurenceschopní jak cenově, tak provedením a designem. A navíc díky kapacitě jsme schopni dodat výrobky téměř hned a z ekologického materiálu.“

Část 3D tiskáren je na míru sestrojena firmou 3DDen a vyrábí specifické předměty z unikátního ekologické suroviny v podobě vlákna na cívkách. To je vyrobeno z recyklovaného plastu z plastových lahví a dalšího odpadu vyloveného ze světových oceánů. Navíc prý za cenu nižší, než je cena nového materiálu z tzv. panenského, nebo také prvotního plastu.

 

Číst 304 krát Naposledy změněno úterý, 23 duben 2024 09:09

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.