pátek 29 březen 2024
Text Size

Skutečně bezdrátová sluchátka Philips TAT8505 (test) sice mohou mít potíže s některými mobily, ale hrají výborně a dobře tlumí

AKTUALIZOVÁNO: „Špunty“ do uší, které nespojuje žádný „drát“ se řadí do stále populárnější skupiny zvané „True Wireless“, tedy skutečně bezdrátových sluchátek. Tato jsou s výborným potlačením hluku okolí a hodně zajímavým adaptivním režimem. Foto: autor a Philips Sound

AKTUALIZOVÁNO, 12:00 hod.: upřesnění audio režimů od výrobce – Adaptive souvisí s ANC a přizpůsobuje jeho úroveň okolnímu prostředí. Režim Awareness – poslech okolního zvuku, třeba při náhodném rozhovoru, nebo když potřebujete vědět, co se kolem vás děje. Lze nastavit v pěti úrovních a ještě je možno zapnout „Vylepšení hlasu“.

 

Hodnocení: 75 %  

  • pro: výborný zvuk a výborné tlumení okolních zvuků, režim Adaptive, šikovný dok s bezdrátovým dobíjením, dlouhá výdrž, nabídka připojení často ihned po otevření pouzdra doku, aplikace s dalšími funkcemi, ale…
  • proti: …mj. vyžadovala povolení běhu na pozadí (jinak potíže), až příliš citlivé ovládání s až příliš funkcemi, velmi nevýrazně označené pravé a levé sluchátko, hodně slabá příručka

Můžete očekávat: sluchátka s výborným zvukem na která si bude třeba zvyknout více, než je obvyklé. Zda to stojí za to, je na vás, ale silně doporučuji vyzkoušet si ovládání přes dotykovou plošku. Zda vám bude vyhovovat či nikoli je myslím to nejzásadnější. Pochopitelně by se hodil lepší software a příručka s plným popisem funkcí. Tady je to hodně slabé!

Sluchátka plus dok/dobíjecí stanice. Aby bylo jasno: značky „L“ a „R“ nejsou ve skutečnosti ani zdaleka tak čitelné, jsou spíše neviditelné. Návrh a marketing tak vítězí nad zdravým rozumem a i tady je tudíž problém (jako u mnoha jiných kousků) odlišit je od sebe. Dá se to zejména díky tomu, že si zvyknete na umístění v krabičce.

 

„True Wireless“ jednak znamená, že obě části sluchátek nejsou spojeny žádným drátem a jednak že nemají drátové napojení ani na zařízení ze kterého přijímají audio. Takováto sluchátka nebyla dříve nijak levnou záležitostí, dnes už se ale dají koupit doslova za pár stokorun i když se pochopitelně nebavíme o provedení, použitých materiálech, kvalitě zvuku, atd., atd.

„True Wireless“ od Philipsu přijde v podobě TAT8505 na 4.790 Kč a jsme někde ve středu celkové nabídky. K propojení používá tradiční Bluetooth a jde tu tak především o to, aby si sedly tzv. Bluetooth profily, což může být v tomto případě problém.

To, že jsme ve vyšší cenové relaci je v praxi skutečně znát! Philips TAT8505 můžete mít například spárovány s až čtyřmi zařízeními (další už přepisuje některé z nich), využít je pochopitelně můžete jen s jedním a stačí na něm mít zapnuto Bluetooth.

Akumulátor potřebný k provozu mají v sobě jak sluchátka, tak dok do kterého se odkládají a který je dobíjí a přes který je případně i párujete. V tomto konkrétním případě byly navíc schopny vyvolat dialog o připojení už při pouhém otevření víčka doku a takto to fungovalo například s „laserovou televizí“, Samsung The Premiere SP-LSP9T (test).

Jinak tu najdete Bluetooth 5.0, podporu kodeku SBC, „lehké“ krytí IPX4 (pokropení vodou i když docela dlouhé – více zde) a několik více příkazů ovládaných různým klepáním (a držením) na sluchátko, což ovšem bylo někdy trochu náročnější. Dotyková ploška totiž byla hodně citlivá a také si musíte příkazy zapamatovat. Jen u hands-free jde o… příjem/ukončení hovoru, jeho přidržení, ztlumení mikrofonu, odmítnutí hovoru a přepínání mezi dvěma hovory. A to tu ještě máme další funkce pro přehrávání hudby a hlasového asistenta.

Po pravdě: „je toho fakt moc…“

Dobré je ovšem nainstalovat software, který otevře pár dalších důležitých možností, které už jednoduše řídíte přes něj. Bohužel se tu nedá omezit/nastavit ovládací sada a snížit citlivost dotykové plošky, což je škoda. Mě by totiž v podstatě stačil příjem/ukončení hovoru, jeho odmítnutí a přepnutí poslechového režimu mezi ANC (potlačení hluku okolí), Awareness (funkci jsem nezjistil, resp. se u mě neprojevovala) a Adaptive (adaptivní – aktivně se přizpůsobuje situaci), což byla často nejlepší poslechová varianta.

Tohle tu bohužel chybí.

Pecky do uší mají na vrchu dotykovou plošku (nápis Philips…), která je přehnaně citlivá a sluchátka nabízejí poměrně obsáhlou sadu příkazů. Někdy je to docela náročné…

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design a zpracování: v uších vás bude možná trochu tlačit než přijdete na to jak je zasunout, resp. natočit. Vydržel jsem s nimi ale docela dlouho (hodina bez potíží). Zpracování a provedení je výtečné až na neschopnost výrobce řádně označit, a to i v doku, levé a pravé sluchátko.
  • Propojení přes Bluetooth: vyzkoušeno s mobily Samsung S10 Lite (aktualizován na Android 11.0), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6.0), TCL Plex (Android 10) plus Samsung S20. Párování nebylo vždy bez problémů (párovacím tlačítek na doku to nebylo). V případě dvou telefonů (Sony, Samsung S10 Lite) se totiž někdy nabídla dvě zařízení, jindy jen jedno. S jedním šlo sluchátka běžně provozovat, s druhým (název sluchátek uvozený „LE-“) se objevovalo hlášení, že je pro provoz vyžadována aplikace. Vše se v průběhu testu, resp. po prvním úspěšném spárování, usadilo. Párovat tedy nakonec šlo vždy. V případě televizoru Samsung The Premiere SP-LSP9T to pak bylo zcela bez problémů a spolehlivě se nabízelo připojení hned po otevření doku.
Aplikace Philips Headphones není zcela dotažená. Je to ale jediné místo kde přepnete poslechové režimy. Velmi zajímavý je Adaptive…

 

 

  • Ovládání: obstarává ho hodně citlivá dotyková ploška na sluchátku, což způsobovalo komplikace. Rozšířené možnosti, včetně stavu akumulátorů, pak nabízí aplikace Philips Headset; přepnete tu i poslechové režimy (viz foto), upravíte ekvalizér a je tu i režim Wear (funkci jsem nezjistil, resp. nijak se neprojevovala). Zapnutá sluchátka měla automaticky spuštěnu funkci ANC, dvěma klepnutími na pravém sluchátku přepínáte mezi jejím vypnutím a informačním režimem (angličtina, lokalizace tu není). Pokud klepnete a prst podržíte, přepnou se sluchátka do pohotovostního režimu, což udělají i při vyndání z ucha nebo zastrčení do pouzdra. Pokud vám přijde hovor, můžete ho přijmout dvojitým poklepáním, klepnutím a podržením ho položíte nebo odmítnete. Levé sluchátko se využívá pro práci s hlasovým asistentem, čeština pochopitelně chybí.
  • Výdrž na zabudovaný akumulátor: doba provozu závisí na používání funkce ANC. Bez ní například přehrává muziku asi 5,5 hodiny, s ní zhruba o hodinu méně. Výrobce udává, že dok při plném nabití zvládne sluchátka doplnit energií zhruba třikrát, v praxi to bylo něco jako 2,5x, resp. o trochu méně. Nabíjení doku signalizuje blikající kontrolka v modré (?), a to podle stavu akumulátoru jedna ze tří. Dok lze dobíjet přes USB-C (cca 1,5 hodiny) nebo bezdrátově (asi 4 hodiny). Kabel dostanete v ceně.
  • Zvuk, reakce na příchozí hovor: druhý případ bez potíží, pokud nepočítám příliš citlivou dotykovou plošku na kterou si musíte zvyknout a která příjem hovoru může trochu zkomplikovat. Zvukový výkon solidní, stačilo jet pouze na nějakých 60, 70 %. Podání audia výborné a plně odpovídající ceně nebo o něco lepší, slyšitelné výšky i basy. V aplikaci Philips Headset pak narazíte na šestipásmový ekvalizér se čtyřmi přednastavenými režimy plus Vypnuto a Uživatelský. Sluchátka lze provozovat i v režimu mono a jednoduše vyjmete z doku jen jedno.
Tohle se občas objevuje při pokusu o párování s mobilem. Cokoli s „LE-…“ na počátku, hlásilo, že potřebuje nějakou aplikaci. Při prvním párování se někdy objevilo pouze toto zařízení. Musel jsem to vyzkoušet několikrát, dokud to neklaplo. Poté už funkční.

 

Hrají výborně, výborné jsou i méně zřejmé vlastnosti, ale ovládání…

Ve sluchátkách je trochu víc, než by se mohlo na první pohled zdát. Rozsah 20 Hz-20 kHz není sice nijak impozantní (cenové relaci odpovídá), ale jsou tu jiné výhody. Třeba nabídka napojení hned po otevření pouzdra, mono režim (používání jen jednoho sluchátka) a také bezdrátové dobíjení, které v ceně mezi čtyřmi a pěti tisíci ani zdaleka nemá každý; ve skutečnosti necelá polovina.

Nepřekvapí, že vestavěné bezdrátové nabíjení má pouze dok fungující jako úschovna a zásobárna energie. TAT8505 šly kupodivu dobít i přes výtečný „antikoviďák“, Samsung Itfit Wireless Sterilizer (test) pracující s bezdrátovým standardem Qi, což se bohužel v příslušné části příručky nedozvíte, ale tam se nedozvíte řadu dalších věcí, jako třeba popis zvukových režimů.

Pokud do Samsung Itfit umístíte pouzdro se sluchátky, víko sice zcela nedoléhá, ale vše funguje! Pouzdro je tak sterilizováno a zároveň dobíjeno. Malé otevření víka sterilizátoru totiž nevadí (sluchátka si můžete nechat sterilizovat zvlášť), dobíjení pak může probíhat i se zcela odklopeným víkem. V tomto případě se dok (a vlastně i sluchátka uvnitř) nabije za asi 4 hodiny. Mimochodem zvláštní je, že dobíjení signalizují LED v modré barvě…

Ovládání je takové jaké je a buď si na něj zvyknete nebo ne, ale pouze o tom to není. Je to zejména o přílišné citlivosti dotykové plošky (u nás se pojede hlavně přes tu v pravém sluchátku), kdy si můžete přerušit přehrávání i při prosté úpravě sluchátka v uchu nebo při „správném“ dotyku límce košile či bundy (bohužel opravdu i to…). Navíc variant klepání je až moc (zlaté mechanické tlačítko…) a zjednodušení by určitě prospělo. Nebo alespoň úprava nastavení v softwaru. Rozhodně doporučuji před koupí vyzkoušet nebo koupit tam, kde vám sluchátka dovolí vrátit bez udání důvodů. Tohle totiž může být hodně otravné!

A požadavky na napojovaný mobil? Tohle mělo být v příručce na začátku, ale není. Zde vás jen odkáží na stranu 8, kde ovšem nejsou! Nedozvíte se to ani v technických parametrech a musíte jít až na samý konec do tzv. Často kladených otázek. Tady se jen tak mimochodem (v jiné souvislosti) píše, že by mobil či jiné zařízení měl mít profil A2DP a minimálně Bluetooth 4.0. Mimochodem když si srovnám dostupné profily u těchto sluchátek (HSP, A2DP, AVRCP) a odolného Bluetooth reproduktorku Sencor Sirius SSS 6400N (A2DP, GAVDP, AVDTP, SPP, AVCTP, AVRCP a HFP) je to trochu zklamání.

Tohle dostanete v ceně. Dobíjení přes USB-C je samozřejmě super!

 

Tabulka vlastností

Číst 1607 krát Naposledy změněno středa, 10 březen 2021 12:07

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.