pátek 29 březen 2024
Text Size

Projektor Epson EH-LS300 (test) má výborný obraz a také zvuk od značky Yamaha

V černé nebo bílé můžete za 69.000 Kč pořídit projektor pracující jednak s velmi krátkou projekční vzdáleností (cca 20 cm) a jednak s Android TV 9.0. K dispozici je samozřejmě i přístup na tržiště aplikací Google Store. Foto: autor a Epson

Hodnocení: 90 %  

  • pro: cena/výkon (!), excelentní záruka, vzhledem k ceně výborný obraz a zvuk, pohodové vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku (à la audio systém), výborné osazení rozhraními, včetně digitálního audio výstupu, obousměrné Bluetooth Audio, resamplování ze 4K na Full HD, většinou prakticky neslyšitelný větrák, excelentní seřízení, výborné ovládání, dobrá ochrana zraku
  • proti: bez Ethernet LAN (RJ-45), příliš zapuštěná rozhraní (problémy zejména s USB)

Můžete očekávat: obrazově i zvukově kvalitní, snadno a operativně seřiditelný projektor pracující s velmi krátkou projekční vzdáleností, tedy deset, dvacet centimetrů od projekční plochy. Ovládání i nastavení zvládne snad každý, navíc díky kvalitně implementovanému Android TV můžete využít stejné aplikace, jako u televizorů s tímto operačním systémem. Až na Amazon a Netflix, které je nepovolily. není problém je ale pustit z vnějšího zdroje přes HDMI.

Reproduktory za nesnímatelnou textilií vyzařují směrem k posluchači, a to včetně basového. Vpravo vidíte ovládání, páčka pro ostření je za krytem.

 

Epson EH-LS300 posadíte pár centimetrů od projekční plochy, zapnete a mechanickým pohybem (výška, posun vlevo a vpravo, natočení vlevo a vpravo) ho vystředíte a seřídíte. Tohle zvládne asi každý a vše můžete doladit v menu nastavení, protože Epson to má uděláno opravdu dobře, lépe než celá řada konkurence, včetně Hisense a Samsungu.

Projektor nabídne základních 1.800 lumenů, což je dobré na klasický noční „pokuk“, 3.600 lm zase dovolí denní produkci s  minimálním zatemněním; tedy pokud vám na plátno nepraží slunce. À propos plátno. Tím může být, jako v mém případě, výborný mobilní Epson Silk Screen ELPSC26, plátno pevné či nějak stahovatelné. Nebo prostě jen bílá či jinak uzpůsobená stěna. Projekce na velmi krátkou vzdálenost má obrovskou výhodu v tom, že nepotřebuje žádnou stavební připravenost. Jen kus nábytku u projekční plochy na kterou posadíte televizor.

LS300 pracuje s laserovým zdrojem světla (optika se ostří mechanicky na boku) a má také patřičná čidla, která ho vypnou v okamžiku kdy by hrozilo, že do něj nahlédnete nebo se k tomu příliš blížíte. Zabudovaný audio systém Yamaha je typu 2.1 a všechny tři reproduktory vyzařují přímo na posluchače.

Domovská nabídka Android TV (upravená) a menu nastavení projektoru.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: koncepce klasická, tři nožičky z nichž dvě jsou výškově seřiditelné. Aktivní větrák spínající podle nastaveného výkonu, resp. video režimu, je většinou prakticky neslyšitelný, více se ozývá v módu Dynamický, kde je slyšet skoro stále. Ovládání na pravém boku (při pohledu k plátnu), výdech teplého vzduchu především vepředu na levém boku (většinou se nijak nehřeje ani po pěti, sedmi hodinách). Zpracování vynikající, hlídání obsluhy kvůli laserovému zdroji je uděláno solidně, ale nijak přehnaně (opatrně).
  • Ovládání a seřizování: na přístroji základní sada, včetně vypnutí obrazu (jede pouze zvuk) a hlasitosti.  Dálkový ovladač pracuje přes Bluetooth a má výborné rozložení i dosah. Seřizování, včetně lichoběžníkové korekce velmi snadné. Výrobce dbá na projektorovou část, která je tak velmi lehce dostupná, instalace je pouze o zařízení s Android TV. LS300 do úplného stavu naběhne za asi 45 s.
Ovládání: zleva zapnutí/vypnutí (elektronické), vypnutí obrazu (běží jen zvuk), Bluetooth (nutné pro párování) a hlasitost. Ve skutečnosti bylo vše na přístroji perfektně označeno, na tomto snímku to vidět není.

 

  • Aplikace a o. s.: Android TV stabilní, za provozu bezproblémový. Zkoušeno HBO GO, Lepší.TV, Markíza Plus, MX Player, Pohádky, Skylink Live TV, Sledovani.TV, VLC Player, Youtube a Youtube Kids (některé aplikace už předinstalovány). Potíže minimální, vše spolehlivě pracovalo i během řady provozních hodin. Implementace o. s. v podstatě příkladná. Kvůli restrikci ze strany služeb nepracující Amazon a Netflix.
  • Zrcadlení obrazovky a Bluetooth: k tomu prvnímu se používá Chromecast, pracoval ale pouze přes aplikaci a následné odeslání obrazovky přímo z ní (zkoušeno se Samsung Galaxy S10 Lite a např. HBO GO). Se stejným mobilem zkoušeno i Bluetooth Audio. Fungovalo výborně a s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde) pracovalo i obráceně, tedy jako zvukový výstup (jede buď jedno, nebo druhé).
  • Obraz a zvuk: jeho podání do jisté míry kolísalo se zdrojem a platilo to i u zvuku. V případě vysoce kvalitních snímků ve 4K přes USB byla skutečně vynikající, datový tok šel ovšem i přes 40 Mb/s. U běžného televizního vysílání v DVB-T2 závisel obraz na zdroji více, ale překvapivě dobře koukatelné byly i kanály v nízkém rozlišení (SD). U ČT HD pak byl rozdíl v kvalitě patrný a obraz byl často výborný. V případě aplikací IPTV/VoD kvalita pochopitelně závisí nejen na službě, ale i na zahlceni vaši internetové linky. Obraz byl v případě zkoušených aplikací výborně sledovatelný, zvuk byl hutný s patrnými basy i výškami, ale jak bylo řečeno čím lepší zdroj, tím lepší… Používání projektoru pouze jako audio systému je velmi operativní a snadné; stačí vypnout projekci tlačítkem. Zabudovaný audio systém typu 2.1 je na úrovni levnější mikro/mini věže.
Rozhraní, včetně digitálního audio výstupu.

 

Jaký je? Výborný i na DVB-T2 a s dobrou ochranou zraku

Ochrana zraku, důležitá u laserových systémů, je tu udělána solidně. Naklonění nad optický systém nebo přiblížení striktně z boku zapříčiní hlášení („Přehrávání bylo z bezpečnostních důvodů zastaveno…“) a přerušení toku světla. Ochrana není až tak propracovaná jako u Hisense Laser TV 100 L5F, ale je výrazně lepší než u Samsung The Premiere SP-LSP9T.

Android TV byl za provozu bezproblémový, aplikace fungovaly spolehlivě a nebyl jsem svědkem ani nějakých samovolných restartů apod. Epsonu se podařilo vše sladit a také se mu podařilo udělat výborné ovládání a hlavně – snadné a pohodlné seřízení projektoru. To zabere jen chvilku a LS300 se tak dá využít i pro provizorní instalaci někde na víkendové chalupě.

Mimochodem záruka je plných 5 let, v případě světelného zdroje pak buď 5 let nebo 12.000 najetých hodin. I to je excelentní!

Blíže k vám optický systém s laserovým zdrojem a tři reproduktory. Opačná strana se přisazuje k promítací ploše.

 

Tabulka vlastností

 

Číst 2323 krát Naposledy změněno pátek, 19 březen 2021 11:55

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.