čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

OLED televizor Philips 55OLED936 (test): obrazově i zvukově výtečný, na zbytku je třeba popracovat

Audio od Bowers & Wilkins, výborná obrazovka nevyžadující podsvícení a poněkud komplikovanější o. s. Android TV a neuspořádané ovládání. Tenhle televizor je v kategorii „něco za něco“. Foto: autor a TP Vision

Hodnocení: 85 %    (omezeně, jen pro někoho)

  • pro: vynikající zvuk společně s bytelnou a až neuvěřitelnou zvukovou lištou, výtečný obraz, rozumí si s mnoha systémy HDR, rychlý běh prakticky bez čekání, při zadání upozornění v EPG se televizor probudil z pohotovosti, možnost operativního vypnutí obrazovky, ale…
  • proti: …jen někdy (např. nikoli v TV tuneru na TV kanálech), neuspořádané a nesystémové ovládání, chybí oboustranné Bluetooth Audio a klasické zrcadlení obrazovky, levné balení, EPG bez zvuku i obrazu, drobné firmwarové problémy

Můžete očekávat: trochu rozporuplný televizor s Android TV 10 (bez Google TV) s opravdu vynikajícím zvukem od B&W, rychlejším chodem než dříve a výtečným obrazem. Na druhou stranu je tu také někdy zmatené ovládání a ještě neusazený firmware i když naštěstí jde jen o drobnosti a nic zásadního. Televizor mohu doporučit jen tehdy, pokud jdete po obrazu a zejména zvuku a smíříte se s ovládáním. Kvalitně provedené dodatečné funkce však moc nečekejte a tady budete hodně omezeni!

 

Televizor doprovází samostatná šesti kanálová zvuková lišta od Bowers & Wilkins s neuvěřitelným zvukem.

 

Tak, jak je audio systém hodně nápaditý, tak je koncepce naprosto fádní a TP Vision zjevně nenapadlo nic jiného, než jako obvykle vzít tenkou obrazovku a zezadu k ní přidělat hrb s elektronikou a rozhraními.

Takových je dvanáct do tuctu!

A podobné to je i s dodatečnou výbavou. Nuda, nuda, šeď! Tedy až na DTS Play-fi, které ale stále nemám jak vyzkoušet. Jinak je tu pouze Wi-Fi 5 a obyčejné Bluetooth 5.0, které není ani obousměrné. Pro drtivou většinu lidí (pokud nejste hráči, ale kdo by používal OLED? nic nespraví ani rozhraní s HDMI 2.1 s nejrůznějšími udělátky, jako ARC, eARC, FreeSync Premium, HDCP 2,3 a VRR.

Jedním z mála nápaditých řešení jsou dvě dodávané nohy z nichž jedna patří ke klasickému podstavci, druhá je určena pro umístění na stěnu tak, aby zvuková lišta Bowers & Wilkins (B&W) sedla tam, kam má. B&W odvedl svou práci skvěle!

Obrazovka OLED má, jako obvykle, jen pár milimetrů…

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: tradiční návrh i provedení, netradiční samostatná zvuková lišta na speciální noze díky které jde využít i při montáži na stěnu. Zpracování výtečné, použité materiály kvalitní. Balení televizoru podprůměrné.

 

Programová nabídka EPG nyní startuje rychleji, je tu i snadný přechod na další den, ale stále zaostává za konkurencí.

 

  • Tunery, třídění kanálů, EPG a HbbTV: základní tunerová sada, řazení stanic přes jejich seznam a kontextové menu „+“ komplikovanější; vše bez nápovědy. EPG bez obrazu a zvuku, rychlejší vyvolání než dříve. Perfektní upozornění na pořad, televizor se dokonce probudil i z pohotovostního režimu. Vyvolání seznamu stanic komplikovanější, stlačení OK nepracuje vždy. Opět je tu speciální tlačítko List, nyní ale sdružené s EPG, takže je třeba ho déle podržet a zvyknout si. HbbTV na ČT i na Nově pracovalo bezchybně, navazovalo po změně kvality (ČT) nebo po vnitřní reklamě (Nova). Namátkou zkoušeny i jiné kanály, na FTV Prima pouze volný přístup.
Od kdy do Rychlé nabídky patří třeba Instalace kanálů? Jak také vidíte, ani odsud se přímo do úplného nastavení nedostanete. Vstup je komplikovanější.

 

  • Ovládání: dálkový ovladač opět trochu jiný (foto na konci článku), tlačítko označené jako Menu nastavení (ozubené kolečko) nevyvolá skutečné menu nastavení, vstup do něj komplikovanější. Tlačítko kontextového menu „+“(Options) umístěno zcela mimo pomyslný střed ovladače (pravý spodní roh). Tzv. Rychlá nabídka s volbami, které zde nemají co dělat, např. aktualizace firmwaru. Celkově ovládání zmatenější než dříve, bez jasného tahu na bránu a systémovosti. Volba pro vypnutí obrazovky a ponechání zvuku jednou dostupná, jindy nikoli. Osvětlení pozadí televizoru Ambilight (čtyřstranný) má jiné funkce při vyvolání přes tlačítko na DO a jiné v menu nastavení.
  • Aplikační kompatibilita, zrcadlení obrazovky, Bluetooth: aplikace tentokrát nezkoušeny, seznam těch dostupných nejen pro Philips v samostatném článku. Zrcadlení obrazovky z mobilu (Samsung S10 Lite, Android 11, Sony Xperia XZ, Android 6 a TCL Plex, Android 10) nepracovalo. Televizor dovoluje pouze zrcadlení přes speciálně upravenou mobilní aplikaci (zkoušena Skylink Live TV). Bluetooth pouze jednosměrné z televizoru na externí repro. Sencor Sirius SSS 6400N (test) fungoval bez potíží.
Zajímavě pojaté jsou i vstupy a výstupy. Zde překvapí domovská nabídka, která má ovšem na ovladači své tlačítko. Neměl by tady být třeba vstup na síťové médium (LAN)?

 

  • Obraz a zvuk: televizor se čistě pocitově, oproti loňskému modelu, obrazově ještě vylepšil. Vidět to bylo mj. na DVB-T2 a slabých stanicích s nízkým datovým tokem. Výborný byl zejména obrazový režim Calman, který lze kalibrovat na konkrétní podmínky. Zesilovač 70 W (RMS), v systému 3.1.2, zvuk prakticky dokonalý, hutný, a to i při prostém televizním vysílání. Často jasně slyšitelné basy i výšky, výtečný virtuální zvuk. Obraz a zejména zvuk nadstandardní, televizor obecně vzato svižnější, včetně pocitově rychlejšího spouštění například EPG.
  • Čistění a spořič obrazovky OLED: nutná údržba obrazovky (více zde, externí odkaz, nové okno) se dělá automaticky po uvedení do pohotovosti (nikdy TV nevytahovat ze zásuvky!), manuálně v menu v části „Více možností“. Je tu hlubší odstranění zbytkového (tzv. ulpělého) obrazu a ochrana proti statickému obrazu. Spořič obrazovky nespolehlivý, při externím zdroji signálu se spouštěl samovolně při přehrávání videa. Následně se televizor při nastavení doby pro automatického vypnutí sám vypínal. Vůbec totiž netušil, že má na obrazovce nějaký vnější videosignál a tudíž pracuje.
Domovská obrazovka (Home) hned po instalaci. Tady je vidět snad jediné vylepšené řešení – zobrazená lišta s částí naladěných televizních kanálů.

 

Zvyknout si musíte i start televizoru

Jak bylo řečeno, tento přijímač je trochu rozporuplný a začíná to už u balení. Krabice je úzká jako u levných přístrojů za zlomek ceny a nemá spodní otvírání, což by si každá OLED nepochybně zasloužila. Při vybalování a montáži pozor!

Na jednu stranu je tu výtečný obraz i zvuk (ten je ještě lepší…), na stranu druhou nepochopitelně zanedbané funkce. K čemu je mi u takto špičkově znějícího televizoru výstup na externí Bluetooth reprosystém?

Nemělo by to spíše jít obráceně?

Uvažování výrobce prostě nedokážu pochopit a přijde mi až infantilní. To samé platí o zrcadlení obrazovky. Proč to dělat jednoduše, když to jde komplikovaně? Možná bych pochopil touhu nabídnout ho přes speciálně upravené aplikace, proč ale nedat majiteli TV i jinou možnost? Aby si například jednoduše mohl promítnou své vlastní fotografie!

K ovládání bylo řečeno dost. Nesystémovost a zmatenost dosahuje vrcholu u Ambilightu. To, co můžete dělat při vyvolání funkce přes menu nastavení, nemůžete dělat při vyvolání funkce přes tlačítko na dálkovém ovladači?!

Philips také omezuje absence obrazu a zvuku v EPG a ani zde nedokážu pochopit uvažování výrobce. Snad jen s tou výjimkou, že si z nějakého důvodu chce odhánět zákazníky. (TP Vision nepotřebuje konkurenci, docela dobře si vystačí sám…)

A start televizoru? Jakmile jsem zmáčknul tlačítko pro zapnutí, informační LED pohotovostního režimu zhasla a chvíli se vůbec nic nedělo, přičemž byla vidět jen černá obrazovka. Následně probleskla bílá obrazovka a někdy i jakýsi bílý pruh v horní části obrazovky. Následovala další i když už kratší pauza opět v podobě černé obrazovky a za další chvíli se konečně ukázal obraz a zvuk. LED byla celou dobu zhaslá a přitom obvykle bliká…

Není divu, že jsem měl ze začátku tendenci televizor opakovaně zapnínat, čímž jsem si ho vlastně vypínal.

 

Tabulka vlastností

 

 

Číst 2202 krát Naposledy změněno sobota, 04 prosinec 2021 07:39

2 komentáře

  • Odkaz Komentáře Bohous Herwig neděle, 05 prosinec 2021 07:46 napsal(a) Bohous Herwig

    Pro Phulios 936: díky za zprávu.
    ad 1. - U mě se tedy choval jinak. Už si to nepamatuji, ale nebyl tam také nějaký rychlý start se zvýšenou spotřebou? Tomu by 5 s odpovídalo a možná je spuštěný hned po instalaci...
    ad 2. - zvláštní. Krabice ve které televizor dorazil ke mě, neměla klasické spodní otevírání (pokud jste si ho neudělal sám...).
    ad 3. - zrcadlení není v pohodě. Jde pouze ze speciálně uzpůsobené aplikace. Není otevřené... Nebo u vás bylo?
    ad 4. - tka tomu vůbec nevěřím. To byste musel mít zcela jinou verzi firmwaru, u mě TV hlasila že je aktuální.

    Zvuk přes chromcast - proč? Umí jen některé aplikace a nedovoluje přímé napojení Bluetooth z mobilu. Tady jsem už u Wi-Fi...

    Nevím zda jsem závěrečný dotaz pochopil správně. Za mě ale letos obecně Samsung (drtivá většina), například Samsung QE75QN900A, ale to je jiná cena. Výtečná je - z OLED - např. Hisense 65A9G.

    Nahlásit
  • Odkaz Komentáře Jirka sobota, 04 prosinec 2021 20:56 napsal(a) Jirka

    Phulios 936:
    Minimálně ve 4 případech nemáte pravdu.
    1. Start do 5s bez vámi popsaných efektů
    2.krabice a vybalení, úplně v pohodě, zvedne se část krabice a následně se položí k instalaci B&W
    3. Zrcadlení z mobilu je taky v pohodě
    4.ambilight z ovladače při spuštěné televizi=stejné jako přes menu
    Ano, bylo by fajn, kdyby se dal posílat zvuk do lišty, ale proč, když můžu přes chromcast?
    Jediné, z čím souhlasím je třídění televizních kanálů, ale... stejně koukám na 2-5 kanálů a ty jsou přes tlačítko home v oblíbených.
    BTW,aktualizoval jste firmware? Jsou dvě aktualizace.
    Ještě dotaz která TV je podle vás a nepočítám bezkonkurenčně best panasonic 2000?
    ...

    Nahlásit

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.