pátek 19 duben 2024
Text Size

Skutečně bezdrátová sluchátka Philips Fidelio T1 (test): skvělý poslech i když trochu větší

Vzpomínáte na recenzi sluchátek Philips TAT8505 opět typu „True Wireless“, tedy skutečně bezdrátových? Nehrála špatně, ale tady je to jiná liga a také láska na první poslech! Foto: autor a Philips TV & Sound

Hodnocení: 90 %  

  • pro: výtečný zvuk, doba provozu, často výborné tlumení okolních zvuků, solidně se chovající režim Adaptive, slušné vlastnosti, včetně výdrže, aplikace do mobilu s dalšími funkcemi, ale…
  • proti: …mj. vyžadovala povolení běhu na pozadí a některé potřebné věci v ní neuděláte, rezervy má hands-free

Můžete očekávat: Sice mohutnější a možná (pro někoho) problematicky do uší padnoucí „pecky“ hrají skvěle a dlouho vydrží na baterie. Software je bohužel celkově slabší a může mít potíže i když poslední verze před závěrem testu se zdála být přece jen lepší (uvidíme časem). V každém případě se ale dají slušně používat i bez něj. Na ovládání přímo na sluchátkách si asi budete muset trochu zvyknout (zejména na styl poklepu), koncovek ale dostanete více než dost, takže je naděje, že vám dobře padnou do uší. Pokud jste audiofil a hledáte zejména kvalitní poslech, rozhodně na ně nezapomeňte! Fidelio, je zkrátka Fidelio!

A tak vypadají…

 

„Láska na první poslech? To je sice hezké“, řeknou si možná ti znalejší, „ale u Philips TAT8505 jsme na nějakých 3.700 Kč, tady jsme na 7.500 Kč a software se používá stejný“. Je to tak i když provedení sluchátek je zcela jiné a navíc je tu třeba kodek LDAC s často slyšitelnou změnou, pokud si ho zapnete (se Samsung S20 FE pohodově spolupracoval). Je tu také Bluetooth verze 5.2 a výrazně byla zvýšena doba provozu. Sluchátka Philips TAT8505 (test) dostala hodnocení 75 %, ale na vině prakticky nebylo podání audia (při současné ceně by to pochopitelně už bylo trochu něco jiného), protože zvuk a tlumení okolních ruchů bylo výborné, nýbrž šlo „o to kolem“, co bohužel převážilo. U T1 jsem měl od začátku silný pocit, že na tomto nebude záležet, protože zvuk je o pomalu třídu jinde a všechno tudíž přebije. A našinec pocitům věřit má…

Jak už bylo několikrát na digirevue napsáno, „špunty“ do uší (nebo také „pecky), které nespojuje žádný „drát“ jsou stále populárnější a skutečně bezdrátová sluchátka typu „True Wireless“ nyní jedou! Ale pozor – všechna nejsou stejná a některá se hodí třeba na hands-free, ale už ne na poslech muziky. S vyšší cenou se zpravidla univerzálnost zvyšuje, ale ještě kolem tisícovky je to dosti nejasné.

ČTĚTE TAKÉ (TESTY):

„Pecek“ se nebojte, protože skutečně mohou být poměrně dost pohodlné (záleží na tom, jak vám sednou), neřešíte překážející kabeláž a svým způsobem mohou být i elegantní i když tady opět záleží na konkrétním provedení. Ostatně podívejte se níže na recenze ostatních modelů, které krásně ukazují nejen cenové relace, ale i způsoby provedení a hlavně rozdíly v podání audia a tím i určují cílovou skupinu a určení.

Řada Fidelio dnes zahrnuje, vedle sluchátek a audio systémů, i dvoje klasické domácí „mušle“ Fidelio L3 a Fidelio X3 (test). A také zvukovou lištu Fidelio B97, což rovněž není nejlevnější záležitost a přijde na 34.000 Kč.

Před nedávnem jsme tu z řady Philips Fidelio měli na test zmiňované X3 a zvukově námitky nebyly. T1 na tom není jinak!

Na závěr testu byla použita nejnovější verze aplikace Philips Headphones, aktualizována 20. 12. 2021 (údaje z Google Store), konkrétně 1.1.30. Aplikace chce z neznámého důvodu povolit polohu a chce také běžet na pozadí, což je pro řadu lidí naprosto nepřijatelné. V aplikaci vidíte stav akumulátorů a máte možnost zapnout zvukové efekty (cítit jsou, někdy mohou působit trochu zvláštně) a je tu také tzv. Ambient Control. To zahrnuje práci se šumem okolí (dva režimy plus vítr), vypnutí funkce vám zajistí přímo sluchátka, ale v softwaru mělo být také. Další volbou je u mě opět velmi dobře fungující adaptivní režim, třetí možností je Awareness (okamžité propuštění zvuku okolí do ucha), který jde taktéž zvolit na sluchátkách.

Krytí je IPX4, což znamená že jsou odolná proti pokropení, a to až 10 l/minutu po dobu 5minut.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování: sluchátka poměrně mohutná a na pohled bytelná, dobíjecí dok menší, elegantní. Velmi kvalitní zpracování, vrchní část dobíjecí stanice potažena kvalitní kůží, uvnitř párovací tlačítko, vně USB-C. Průměr reproduktorů sluchátek 10 mm, šest mikrofonů (tři v každém), z toho dva pro ANC (co to je), jeden pro hands-free. V ceně, podle výrobce, špunty z paměťové pěny Comply (tři páry, velikosti S, L, M) plus dalších šest párů v pěti velikostech označených jen jako „vyměnitelné špunty“. Ty jsou, co do velikosti, S, XS, M, L a XL.
  • Propojení se zařízením: přes Bluetooth, mezi sluchátky automatické, a to i v případě, že používáte jen jedno a druhé ponecháte v nabíjecím doku a následně vyzvednete. Bluetooth zkoušeno například se Samsung S10 Lite a S20 FE 5G (oba Android 11) a také se Sony Xperia XZ (Android 6). Náběh vždy bez problémů, Bluetooth na zařízení muselo být zapnuto před otevřením víčka doku se sluchátky. Spárovat je možné až čtyři zařízení, v případě pátého bude to první nahrazeno. Funkce hands-free pracující automaticky, pokud je propojení se zařízením, které ho dovoluje.
Základní ovládání přes pravé sluchátko.

 

  • Ovládání na sluchátkách dotykové, po čase pohodlné. Nutno mu přijít na kloub zejména co do stylu poklepání, k mání řada gest. Například dvojím poklepáním na pravé sluchátko povolíte ANC, další přepne na režim Awareness (okamžité propuštění zvuku okolí) a třetím dvojím klepnutím ANC vypnete (viz foto výše).
  • Akumulátor, výdrž: Použity lithium polymerové baterie, tedy skutečně bez paměťového efektu. V době testu údaje o T1 na oficiálních webových stránkách chyběly, udávané výdrže v tabulce na konci článku brány podle příručky. Měřen čas při ANC vypnuto (kolem 12 hodin).
  • Zvuk, reakce na příchozí hovor: v případě přehrávání muziky a příchozího hovoru, se hudba ztlumí a následně pokračuje. K odchozímu hovoru nebylo třeba ukončovat přehrávání, ale stačilo na mobilu rovnou vytočit číslo. Muzika se sama ztlumila (Pause) a po skončení automaticky naběhla na správnou stopáž. Fyzické použití jako hands-free bezproblémové, zvuk i slyšitelnost většinou dobrá, někdy protistrana hlásila „plechový“, či „jako ze stadionu“, jindy zníš „trochu vzdáleně“. Podání zvuku při kvalitní hudbě výtečné a v rámci tohoto druhu sluchátek nadstandardní. Cítit často bylo prakticky celé mnou slyšitelné spektrum, upravit zvuk obvyklým způsobem v aplikaci nejde. K dispozici jsou jen tzv. zvukové efekty (foto níže).
Propojení s mobilem někdy nabídne kvalitnější kodek LDAC (Samsung), dále vidíte nabídku aplikace Philips Headphones v její aktuální verzi (viz text).

 

Výborná práce, rezervy má hands-free

Na stránkách výrobku se sice píše, že sluchátka mají „univerzální velikost“, ale to je samozřejmě hloupost. Nic takového neexistuje (tak maximálně triko, a to jen tím, že ho zvětšíme… :). Nicméně v krabičce najdete celou řadu velikostí špuntů ve dvou provedeních, takže si můžete maximálně vyjít vstříc. Koncovky se na sluchátka nenasouvají právě snadno, ale asi nebude problém najít tu vaši.

Na ovládání je ovšem třeba přijít, gest je poměrně dost a každý si asi najdete ty své i když mě osobně chybí (už dlouho) možnost zopakovat poslední volání. Tato funkce není ani zde a jde pouze o přijetí/přepnutí volajícího během hovoru a položení/odmítnutí hovoru. Mimochodem raději bych místo tvrdého odmítnutí přivítal odmítnutí se zprávou, která by byla v seznamu první na řadě.

Levé sluchátko má na starosti zejména práci s hlasovým asistentem, který ovšem není v češtině (žádný), takže na něj drtivá většina z nás nejspíše rychle zapomene, ale funkci mu nezměníte. I to by se hodilo a v softwaru by to bylo užitečné. Navíc pokud „dvojitě klepnete“ špatně na pravé sluchátko, může se stát, že z ANC zapnuto skočíte rovnou na ANC vypnuto. Zvykl jsem si ale docela rychle.

Pro někoho může být také důležité, že lze používat jak dvě sluchátka tak jenom jedno. Pokud následně vyjmete druhé z pouzdra, automaticky se mezi sebou propojí a při několikerém zkoušení to vždy klaplo.

Doková stanice je, stejně jako samotná sluchátka, bytelná a dokonale zpracovaná. Budí dojem kvality a dlouhé životnosti. Na snímku vidíte i párovací tlačítko.

 

Tabulka vlastností

Číst 1852 krát Naposledy změněno pondělí, 27 prosinec 2021 14:11

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.