pátek 19 duben 2024
Text Size

Powerbanka Lamax Journey (test): Odolná energie na všechny způsoby a dokonce i s lampičkou

Věcička použitelná v případě potřeby i jako úderný předmět (na zatloukání hřebíků už asi ne), je oplácána všemožnými gumami a výztužemi. I když vojenský standard neplní, máme tu skoro nejvyšší odolnost proti prachu a vodě (IP66) a také kombinaci několika funkcí. Foto: autor a Lamax

Hodnocení: 75 %

  • pro: všestranně použitelná (nejen pro dobíjení), akumulátor typu LiPo (zcela bez paměťového efektu), současné dobíjení až 4 zařízení, výtečná signalizace dobíjení powerbanky, funkční fotovoltaika pro dobíjení powerbanky (i když pomalá), svítilna, solidně bytelné provedení, ale…
  • proti: …pro opravdu tvrďácké použití chybí nějaká certifikace na pády, méně spolehlivé bezdrátové dobíjení, není udána řada zásadních parametrů (!), občasné samovolné přerušení dobíjení zařízení napojeného přes kabel, v dodávce měl být i kabel USB/microUSB

Můžete očekávat: Výborný návrh a dobíjení na celou řadu způsobů, pokud ovšem nelpíte na dobíjení bezdrátovém, které bylo nespolehlivé. Powerbanka je dostatečně robustní (ve smyslu připojit „X“ zařízení a všechny zvládat dobíjet) a mohou se vám hodit i doplňkové funkce, byť u nich výrobce – opět – škudlí se základními parametry. Ať tak či tak Lamax Journey (1.990 Kč) představuje slušně odvedenou práci, která sice není dotažena tak, jako u zcela dokonalé lampičky GentiLight Touch, ale stále je to poměrně působivé. Připravte se na to, že se řada základních parametrů, včetně standardu bezdrátového dobíjení a rychlodobíjení neudává, takže není zcela jasné, co vám vlastně splní. Nemluvě o méně důležitých věcech, jako je třeba světelný výkon.

Plocha pro bezdrátové dobíjení a svícení (nahoře), pod ní fotovoltaický článek, indikace kapacity akumulátoru a konektory, včetně microUSB používaného pouze k dobíjení powerbanky.

 

Lamax Journey, powerbanka nejen na turistiku kombinovaná s dalšími funkcemi, je (bude) k mání ve dvou kapacitách. Zapůjčena byla verze 26.800 mAh, je tu ale i 12.000 mAh. Využit je skvělý akumulátor skutečně bez paměťového efektu, tedy Lithium Polymer (LiPo), což je oproti Li-Ion jasná výhoda. Vše je kombinováno s kabelovým a bezdrátovým nabíjením externího zařízení, fotovoltaikou pro dobíjení powerbanky a LED světlem vyzařujícím plošně, tedy bez regulace kuželu (30 LED, 4 režimy svícení).

Jde o odolné zařízení, proto je vše možné vyztuženo, zejména v rozích, krytí proti povětrnostním vlivům je vysoké (IP66 – co je to), odolnost proti pádu a teplotní odolnost udána nebyla. Podle výrobce je možné ji (prý většinou) přibalit do příručního zavazadla na palubu letadla. I tady by se hodily nějaké přesnější údaje…

U takovéhoto zařízení jsou důležité zejména dvě věci: jak se powerbanka nabíjí, resp. přes jaké konektory (a standardy), což zde znamená microUSB, USB-C a fotovoltaiku, a jak, resp. opět přes jaké konektory a standardy, je schopna dobíjet externí zařízení. Tady jde – s výjimkou microUSB – o všechny konektory plus bezdrátové nabíjení zřejmě standardu Qi.

Co dobijete? Cokoli s USB (5-12 V), tedy nejspíše i notebook s napájením přes USB-C (nezkoušeno). Jak ji nabijete? Chování solárního článku je pro takto koncipovanou powerbanku (na turistiku) poměrně klíčové, méně už záleží na bezdrátovém dobíjení externího zařízení jednak proto, že kompatibilních přístrojů moc není a jednak proto, že ani výkony nejsou valné. Tuto funkce beru jen jako doplněk, ostatně když jsem u toho, zde nepracovala vždy a s bezdrátovým dobíjením v dedikovaných nebo stolních kombinovaných zařízeních se srovnat nedá. Teď mám na mysli třeba na digirevue nedávno testovaný budík s bezdrátovým dobíjením Sencor SDC 7900 Qi (test) a Samsung Itfit Wireless Sterilizer (test).

Lamax Journey – možnosti.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, zpracování, ovládání: všude tvrdá guma s výjimkou solárního článku a plochy s LED a bezdrátovým dobíjením. Boky na můj vkus málo přetaženy, plochy měly být zapuštěny více (tady možná ani půl milimetru). Použité materiály solidní, rohy vyztužené, na delších bocích vystupující jakési pružné ochranné doplňky. Indikační LED velmi malé a hůře viditelné, dobíjení (externího zařízení i powerbanky) je však signalizováno i výrazněji postupně se rozsvěcujícím bočním světlem (pásek). Zpracování dobré. Zjišťování kapacity powerbanky přes čtyři LED (další pro indikaci dobíjení přes solární článek) po krátkém zmáčknutí multifunkčního tlačítka spouštějícího také bezdrátové dobíjení a osvětlení rozhraní. Zmáčknutí tlačítka s podržením spustí plošné LED světlo.
  • Vlastní dobíjení powerbanky: podpora např. USB PD (co to je) neudána. Dobíjení zkoušeno přes výborný Sencor SCH660 (test) s rychlodobíjením USB PD a kabel USB-C/USB-C (mimo jiné). Takovéto dobití powerbanky trvalo necelých 7 hodin (o asi 10 min. méně), což odpovídá oficiálnímu údaji výrobce. USB (PD) tedy zřejmě nepracuje. Signalizace dobíjení výtečná, škoda, že ukončení není oznámení výraznější, třeba plošným světlem LED. Dobíjení přes fotovoltaický článek pracovalo nejen na přímém slunečním světle, ale i při vyšší hladině okolního světla a je signalizováno rozsvícením zvláštní LED (à la sluníčko). Více dále.
  • Dobíjení externího zařízení: standardy neudány, funkční současné dobíjení čtyř zařízení. Bezdrátové dobíjení přes plochu totožnou s vyzařovací plochou světla LED, k jeho spuštění je nutno zmáčknout víceúčelové tlačítko (rozbliká se velká červená LED). Dva zkoušené mobily plus hodinky však ukázaly, že bezdrátové dobíjení není příliš spolehlivé, což nebyla vina zařízení, protože následné ověření dobíjení přes Samsung Itfit Wireless Sterilizer (test) pracovalo bez potíží.
  • Provoz: až na nespolehlivé bezdrátové dobíjení kompatibilního zařízení byl prakticky bezproblémový. Multifunkční tlačítko dostatečně tuhé, aby si s ním neporadilo malé dítě, krytka rozhraní výborně držela. Powerbanka jde špatně opřít ve vyšším úhlu a nejde ani položit na bok (bylo by výhodné pro svícení). Jde však zavěsit i když ale úchyt na powerbance nepůsobil příliš věrohodně, takže bych byl opatrný. Odolnost (prach, voda) výborná, pro pád a teploty neudána. Celek ale působil rozumně bytelně, takže běžné upuštění či vyklouznutí z ruky bude nejspíše bezproblémové (odhad i když trochu simulováno). Fotovoltaika je funkční, samozřejmě jen jako doplněk ke standardnímu dobíjení. Otázkou je, jak dalece by byla funkční při skutečném testu někde zcela mimo civilizaci. (Kloním se k tomu, že by se s ní dalo přežít.)
Tady máte jasně popsány možnosti dobíjení powerbanky a externích zařízení. Nikam nevedoucí čáry shora označují solární panel (fotovoltaika) a LED indikátory stavu a dobíjení (nad oběma USB ještě „běhá“ LED pásek).

 

Pár postřehů z nabíjení

  • Vedle čtyř současně dobíjených zařízení, jsem vyzkoušel i dobíjení jednoho, dvou a tří, což je ještě tak smysluplné a šlo o dva mobily plus vynikající powerbanku Varta Power Bank Fast Energy 15000 (test) napojenou přes USB-C. Vše pracovalo, časy jsem nezkoumal, maximální výkon najdete v tabulce a u více napojených zařízení se dělí. Problémy nebyly ani při zkoušení čtyř zařízení, kdy čtvrtým byl bezdrátový přenos (Samsung Galaxy S20 FE), pokud se ho podařilo rozchodit.
  • V okamžiku kdy už powerbanka Lamaxu kvůli své nízké kapacitě odmítala nabíjet připojené zařízení, stále ještě zvládala, i několik hodin, svítit. LED sice zobrazovaly vybito, ale i poté co se za nějaké další tři hodiny osvětlení samovolně vypnulo, bylo zařízení, po opětném zmáčknutí tlačítka, ještě několik minut svítit. Výborně!
  • Vyzkoušel jsem rovněž dobíjení Lamax Journey v Suzuki Vitara přímo přes konektor USB, takže bez jakéhokoli adaptéru. Dobíjení pracovalo, v powerbance byl kabel napojen do USB-C.
  • Před testem solárního článku (má dávat 2 W) byla powerbanka plně uživatelsky vybita a následně byl učiněn pokus o nabití čistě přes solární článek. Příjemné je, že to skutečně zvládla (!) i když pochopitelně fotovoltaika dobíjí powerbanku velmi pomalu.
  • Excelentní je signalizace dobíjení nejen přes informační LED, ale také jakýmsi páskem na kterém se pohybovalo světlo. LED informující o kapacitě a dobíjení externího zařízení jsou hodně malé a snadno přehlédnutelné, světelný pásek se už přehlédnout nedá.
Zcela vlevo signalizace dobíjení powerbanky ze sluníčka, dále maličkaté LED oznamující jednak kapacitu akumulátoru a jednak jeho dobíjení (viditelnost žádná sláva). Na bocích (a rohu) vidíte tvrdou pryž a měkčí (modré) gumičky pro absorpci energie při pádu na bok. Tohle je vymyšleno výtečně!

 

Dobíjení přes fotovoltaiku

Po nějakých třinácti, osmnácti hodinách venkovního dobíjení (těžko říci přesně, protože na fotovoltaiku nemusí přímo svítit slunce a při vyšší světelné hladině dobíjela také), byl použit uživatelsky vybitý telefon (přehrávání videa ze sítě) Samsung Galaxy A53 5G. Powerbanka následně dokázala vypnutý mobil dobít na 13 %. To jen pro vaši představu o „rychlosti“ fotovoltaiky. Osobně to pokládám za slušné, ale říkám dopředu, nemám s tzv. solárními dobíječkami prakticky žádné zkušenosti a jediná výjimka, rádio Technisat Solar, v tomto ohledu moc nefungovala, takže bylo vráceno bez testu.

Celkově vzato, když jsem využil „sluníčko“, bylo zřejmé, že dobíjení je hodně, ale hodně pomalé. To je však jedno. Tou nejdůležitější zkušeností je totiž to, že i při zcela vybitém akumulátoru powerbanky ho fotovoltaika dokáže alespoň trochu nahodit, resp. nějak dobít, takže budete mít šťávu! Říci ale za jak dlouho by to zvládla do plna, se nedá ani odhadnout. Další věcí je to, že při uživatelsky vybité powerbance není při jedoucím dobíjení přes sluníčko schopna energii rovnou předávat ani jedinému napojenému zařízení. Jakmile ale byla trochu nabitá (svítila jedna LED) už dokázala přes fotovoltaiku dobíjet sebe a zároveň dobíjet napojené zařízení. Alespoň to tedy hlásaly informační LED.

Světlo je plošné (jde z desítek diskrétních LED), a je zamýšleno spíše než jako baterka, jako svítilna k osvětlení stanu, apod. Škoda, že není udáván světelný tok v lumenech, nicméně má odpovídat 3,6W u tradiční žárovky. Sice nic intenzivního, bylo ale pocitově příjemné.

 

Nespolehlivý „bezdrát“, zbytek většinou výborný

Bezdrátové dobíjení bylo málo spolehlivé, někdy se ho prostě rozjet nedařilo i když LED blikala červeně (tzn. že bylo spuštěno) a kompatibilní zařízení, resp. mobily, dokonce byly „vysvlečeny“ z obalu. Nepomáhalo ani posouvání, ani natáčení. Tu a tam se také stávalo, že se bez příčiny přerušilo kabelové dobíjení napojeného zařízení a dokud jsem kabel nevytáhl a znovu nezasunul, nepokračovalo se. Co mohu posoudit, bylo to snad vždy při dočerpávání kapacity powerbanky, ale možná šlo o problém kusu. Tady se opět ukázalo, že by se hodilo nějaké výrazné oznámení o přerušení nebo dokončení nabíjení!

Powerbanka byla schopna dobíjet zapnutý mobil, který přes Wi-Fi (nebo mobilní data) přehrával video, nebo je nějakou muziku, ze síťového serveru. Hodně příjemné bylo svícení, škoda, že se nedá položit na bok, což by se v tomto okamžiku mohlo hodit, nicméně můžete ji pověsit.

Trochu obavy ale mám z pružného úchytu určeného pro karabinku, resp. dodávaný pásek, a tohle se podle mého nepovedlo. Ztrátu powerbanky bych riskovat, při nějakém vnějškovém nošení, rozhodně nechtěl zvláště, kdy bych byl na ní závislý. Z designérského hlediska se mi ještě nezamlouvalo nízké navýšení gumy kolem obou ploch (nabíjení, fotočlánek), které by podle mého mělo být vyšší a v mém případě bylo ještě vyvedeno nerovnoměrně, tj. někde bylo vyšší, jinde nižší.

Zbytek námitek se týká výrobce, resp. neschopnosti zveřejnit důležité, či spíše zásadní parametry. Přemýšlivému kupujícímu tak budou některé údaje chybět, ale recenzent s tím bohužel nic nenadělá. Je to škoda o to větší, že výrobky Lamaxu vůbec nejsou špatné, některé dokonce naprosto excelentní, jako lampička GentiLight Touch (na něco takového fakt nenarazíte)!

 

Tabulka vlastností

Číst 1054 krát Naposledy změněno úterý, 08 listopad 2022 21:00

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.