pátek 29 březen 2024
Text Size

Jaká je video služba Bravia Core? Ovládání žádná sláva, ale kvalita obrazu a zvuku je impozantní

Se špičkovým televizorem Sony XR-55A90J, bohužel vybaveným Google TV, jsem vyzkoušel i službu VoD, kterou dostanete při nákupu některých vrcholových televizorů Sony 2021 v ceně, resp. ji nějaký čas máte k dispozici zdarma. Foto: autor

Co do přístupu a ovládání je Bravia Core ještě trochu chaotická. Ve snímcích se v době zkoušení nedalo třídit ani filtrovat, a to dokonce ani podle žánrů. Tady to bylo ještě zmatenější v tom, že i filmy uvozené českými názvy a popiskem, jako například Underworld: Probuzení, byly v původním znění a dokonce i bez titulků. Netýkalo se to jen češtiny či slovenštiny, ale chyběla i němčina, polština, atd., atd. Už prý ale proběhly změny…

K TÉMATU:

 

Podobně jsem na tom byl třeba u Syna temnoty, kde i přes uvedení jazyka titulků „pouze angličtina“ byla ukázka – kupodivu – s českými titulky. Nicméně tohle by prý už mělo být u řady titulů minulostí. Sony totiž už mělo, u asi stovky pořadů (celkem jich je tu zhruba 300), které tu jsou v rozlišení Ultra HD (4K) a s HDR, pustit buď CZ/SK dabing nebo alespoň titulky. Ověřit jsem si to nemohl. Zkoušení videotéky probíhalo v době jejího oficiálního spouštění v Evropě a oznámení o zavedení českého a slovenského prostředí dorazilo v okamžiku, kdy už byl televizor Sony XR-55A90J vrácen. Aplikace přes kterou se on-line videotéka (VoD) obsluhuje, navíc nejprve měla v prostředí Google TV potíže a nechtěla se spustit. Další den už vše jelo jako na drátkách…

Videotéka Sony Bravia Core – menu.

 

Jak to funguje…

Při koupi některé z vyšších řad TV Sony (seznam na odkazu výše) získáte tzv. kredity a ty následně můžete využít pro zakoupení filmů ve službě Bravia Core a jejich časově omezenému sledování (maximem má být 23. únor 2026). Například u Sony A90J a Z9J jich získáte deset (předplatné je na 24 měsíců), při zakoupení ostatních modelů Bravia XR pět a předplatné máte na 12 měsíců.

V ceně televizoru z řad Bravia XR tedy máte minimálně pět snímků v kvalitě o které se vám může u jiných video služeb jen zdát, a to myslím naprosto vážně!

Pokud si k zakoupení vyberete snímek bez češtiny uvidíte, že je to v tomto okamžiku uděláno solidně (alespoň v mém případě bylo). Před nákupem mě totiž služba varovala, že v češtině není k dispozici a že k dispozici nejsou ani české titulky. Škoda, že ovládání je takové jaké je a že tu není možnost filtrování a třídění, což by se v případě tří stovek pořadů podle mého už vyplatilo. Služba je ale zadarmo a jako ukázka možností vašeho televizoru nepochybně poslouží. A nejen to! Jasně totiž uvidíte, pokud tedy máte velmi rychlou internetovou linku, jak by on-line videotéka co do kvality mohla vypadat v budoucnu.

Do kina se totiž lidé hodně dlouho nevrátí…

Při streamování s rychlostí až 80 Mb/s s HDR a rozlišením 4K si asi dovedete představit, co dostáváte. Sledovat snímek třeba na třímetrové úhlopříčce nebude problém. Například Netflix dnes často 4K vysílá někde okolo 15 Mb/s, jediný pozemní (DVB-T2) 4K kanál NASA UHD šel do éteru s asi 11 Mb/s.

 

Streamování k vám domů neuvěřitelnou rychlostí

Díky funkci Pure Stream máte u služby Bravia Core možnost jet (v některých případech) od 30 do 80 Mb/s; nejvyšší rychlost vyžaduje přípojku o minimální rychlosti 115 Mb/s. Ve videotéce najdete i snímky s Imax Enhanced, což je přehrávání s rozšířeným poměrem stran v kombinaci se zvukem v DTS a je jim tu vyhrazena jedna sekce (viz snímek v úvodu).

Po zakoupení televizoru je k využití Bravia Core vyžadována registrace (osoba musí být starší 18let), kredity pro filmy by vám měly být připsány následně (na testovacím účtu už byly). Zatím se však bavíme o nějakých dvou, možná třech letech budoucí existence Bravia Core. Co se bude se službou dít dál, zatím není jasné. Momentálně ji totiž nelze získat jinak než koupí TV Sony 2021 a nejdou tu také provádět peněžité transakce nebo dokupování kreditů na snímky. Výrobce jen upozorňuje, že prostřednictvím jednoho účtu Bravia Core lze streamovat pořady na až čtyřech televizorech současně bez bližší specifikace.

Filmy k dispozici… (jen část).

 

Číst 2380 krát Naposledy změněno úterý, 06 září 2022 07:56

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.