čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Chcete šetřit elektřinu? Základem je svítit LED a předpokládám, že už… I když…

ROZCESTNÍK: Výměna žárovek, úsporek a podobných obstarožních krámů, které ovšem stále fungují nejen v řadě státních institucí, ale i v domácnostech, jak nyní různě zjišťujeme, je samozřejmě naprostým základem pro úsporu elektrické energie. Že nejsou vyměněny v plýtvajících státních institucích, tomu se nedivím! Ale u vás doma? Foto: archiv autora

Už poměrně dlouho jsou vrcholem osvětlovací techniky tzv. žárovky s technologií LED (LED žárovky, žárovky LED, LED) a pochopitelně jste je měli mít už dávno doma, takže byste nemuseli, jako někteří vládnoucí politici, žít v dřevních dobách a „chodit a zhasínat“ nebo chodit a zkoumat zda „nesvítí zbytečně“. Opozdilcům bych rád nabídl pár typů na „lepší“ zboží z testů digirevue a vůbec souhrn článků na toto téma. Osvětu se někteří z nás snaží dělat už hodně dlouho, ale řadě lidí – a institucí – to jde jedním uchem tam a druhým ven. Hlavně když nám v televizi vykládají jak chodí a zhasínají. À propos znáte podivnějšího tvora než je politik?

K TÉMATU:

LED osvětlení dnes můžete mít v řadě podob, včetně na pohled nádherných kousků v čirém skle nebo jako vysloveně exkluzivní kousky uvedené na nedávném veletrhu IFA společností Signify (Philips).

Níže uvedené odkazy jsou řazeny abecedně podle názvů výrobků. Nevěnují se běžné produkci o té se moc nepíše, ale jen té výjimečné. Běžnou produkci naleznete v pomalu každém větším internetovém obchodě a dnes stojí – vzhledem k tomu, co dokáže ušetřit – doslova pár korun! À propos nejlevnější klasická „šedesátka“ žárovka (60 W) začíná v podobě LED na 30Kč a spotřebuje pouhých 10 W a méně. Nejlevnější klasická „stovka“ (100 W) začíná na 85 Kč a spotřebuje třeba i jen 13,2 W (zdroj: alza.cz). Světelný tok (lumeny, lm), podle kterého byste se měli při výběru řídit, byl u LED vyhledán obdobný a pro klasických 60 W se pohybuje v rozmezí 700-750 lm, a u 100 W je mezi 1.300 - 1.400 lm (zdroj: Evropská komise). Níže najdete i odkaz na základní přepočet pro jiné výkony.

 

Výpis veškerých článků na digirevue.cz vztahujících se k LED

Žárovky LED: pamatujete si přepočet z klasiky?

 

Číst 1247 krát Naposledy změněno čtvrtek, 01 prosinec 2022 02:03

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.