čtvrtek 28 březen 2024
Text Size

Atmedia index: alespoň jednu ze streamovacích služeb si u nás předplácí 28 % televizních diváků

Mediální zastupitelství Atmedia oznámilo, že služby VoD (video na vyžádání – Video on Demand) si v Česku získávají čím dál vyšší popularitu. Grafika: Atmedia

Podle průzkumu označovaného jako Atmedia index sleduje v cílové skupině 15–69 let, vedle pořadů z nabídky televizních stanic, 28 % diváků také pořady na některé ze streamovacích služeb. Alespoň jednu z nich tak prý u nás využívají téměř 2 mil. lidí a část si jich dokonce předplácí více. Na jednoho diváka tak podle Atmedie v průměru připadá 1,44 služby, což je ale ve srovnání s některými zahraničními zeměmi, jako například s Velkou Británií nebo státy severní Evropy, málo. Zde si totiž za VoD připlácí až 80 % domácností a klidně i více než polovina z nich má dvě i více VoD.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejoblíbenějšími video službami mezi českými televizními diváky jsou Netflix (74 %) a HBO GO (34 %), na dalších místech jsou iPrima, Voyo a Apple TV+. Číslo podle Atmedie přesahuje 100 % proto, že si určité procento diváků předplácí více služeb VoD.

Více než desetina diváků, kteří si u nás předplácejí streamovací služby to dělá kvůli sledování zahraniční obsahu v originálním znění. Více než třetina z těch, kteří naopak nejsou zákazníky služeb VoD, nechce za video obsah platit (35,9 %), každý pátý tvrdí, že měsíční poplatek streamovacích služeb je příliš vysoký (18,4 %) a konečně 21,3 % tvrdí, že na sledování nemá čas. Pokud jde o cenu, kterou jsou ochotni zaplatit, průměrná výše platby je uváděna na 148 Kč měsíčně.

V příštím roce se český trh s VoD ale ještě výrazně změní, protože HBO GO vystřídá HBO Max a na trh rovněž vstoupí obří Disney+.

Jak se měřilo: respondenti (1.733 , resp. 6.134) pocházejí z internetové populace mezi 15 a 69lety (Český národní panel), sběr dat zajistila společnost Nielsen Admosphere ve třech vlnách od jara loňského do jara letošního roku.

 

Číst 1000 krát Naposledy změněno úterý, 06 září 2022 07:52

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.