Vytisknout tuto stránku

Rádio Majority Oakington All in One (test): výborně hraje, výborně vypadá

Elegantně provedený stolní přijímač VKV/DAB s hliníkovým čelním panelem a štěrbinovou mechanikou CD je dalším zástupcem britské značky, která před nedávnem vstoupila na náš trh. A zatím se uvedla v tom nejlepším světle! Foto: autor a Majority Audio

Hodnocení: 85 %  

  • pro: výborně hraje, VKV včetně AMS, síťový vypínač, dobíjení mobilu i v pohotovostním režimu, elegantní design, slušné ovládání, ale…
  • proti: …otočný volič šel někdy až moc lehce, hodilo by se připojení k vnější anténě a záloha datumu a času

Můžete očekávat: Nesporně elegantní, dobře vypadající přijímač spíše technicistního vzhledu s výborným podáním audia a většinou výbornými funkcemi, jako je automatické ladění s ukládáním do paměti u VKV/FM. Příjemný je síťový vypínač, méně příjemné je, že poté musíte ideálně do DAB kvůli stažení hodin.

Co dostanete v balení…

 

Není to žádný drobek, hmotnost je skoro 4 kg, rozměry (švh) 400 x 130 x 200 mm. Jak vidíte, horní stranu zdobí multifunkční tlačítko (lehce přeskakující) s OK/Enter uprostřed. Čelní straně je technicistně hladká a bez rušivých prvků, včetně výstupu na sluchátka a rozhraní USB (oboje na zadní straně).

Přijímač, vedle zmiňovaných tunerů a přehrávání CD, včetně CD/RW, zvládne automatické vypnutí po předem stanovené době (Sleep), přehrávání přes Bluetooth a USB a také dobíjení napojeného zařízení přes USB, a to i v okamžiku přepnutí do pohotovostního režimu. Vše doplňují tlačítka na čelním panelu (foto níže), přepínač pro úplné oddělení od 230 V a dálkový ovladač. Nicméně označení „vše v jednom“ je přece jen nadnesené, protože chybí příjem internetových stanic a přístup na domácí server. A také možnost napojit se na vnější anténu, zde je klasická teleskopická. To poslední je podle mého chybou největší a konektor by se hodil alespoň formou vyjímatelné teleskopické antény.

Dvojice barev i výrazný otočný volič na horní straně s OK/Enter na stlačení.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: návrh elegantní, resp. elegantně technicistně čistý, až účelový. Zpracování velmi dobré, poněkud volný otočný volič na horní straně. Koncepce zaměřena na prostor a co nejlepší podání audia. Rozhraní vždy na zadní straně, mechanika CD štěrbinová, pohledově nerušící.
  • Ovládání pochopitelné a většinou i intuitivní. Tlačítka na čelním panelu dovolují řídit některé funkce, ale bez dálkového ovladače se typicky pro ukládání rozhlasových stanic do paměti neobejdete. Přepnutí základních funkcí je k dispozici v obou případech. Lehce přeskakující otočný ovladač na horní straně s OK/Enter uprostřed šel na můj vkus příliš lehce, což bylo možná dáno zapůjčeným kusem.
Při příjmu DAB/DAB+ byla vidění i čeština.

 

  • Tunery a možnosti: VKV/FM včetně funkce AMS, která sama proladí pásmo a uloží frekvence stanic do paměti od první pozice. U DAB chybělo pouze setřídění automaticky vytvářeného seznamu, jinak kompletní funkce. Ukládání stanic do paměti u obou tunerů stejné, nutný dálkový ovladač. V praxi stačí déle podržet tlačítko Program (Preset tu není) a vybrat pozici klidně i na přeskáčku.
  • Další výbava: minimální, bez budíků, funkce Spánek/Sleep (15-120 min.). Přehrávání přes rozhraní USB (FAT32), formáty MP3, WMA, WAV a FLAC, u FLAC HD potíže (jednou ano, třikrát nikoli). Streamování přes Bluetooth zkoušeno na Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test) a TCL 30+ s Androidem 12 (test). Párování vcelku bez potíží, někdy nutno využít párovací tlačítko na čelním panelu. Hlasitost se vždy regulovala zvlášť, výkon nijak utlumen nebo jen minimálně (!) a toto platilo i při přehrávání přes kabel (využit TCL 30+, A54 nemá konektor).
Při uvedení do pohotovostí byly vidět výrazné hodiny.

 

  • Práce na baterie a 230 V: napájení obstarává pouze 230 V přes externí napáječ. Přijímač má kolébkový síťový vypínač pro úplné vypnutí, uvést ho můžete i do běžné pohotovosti v níž pracuje displej i dobíjení například mobilu přes USB. Při skutečném vypnutí se ztrácel čas i hodiny, stanice uložené do paměti už kupodivu nikoli, takže nějaké zálohování tu být musí. Datum a čas pak bylo nutné dohrát přepnutím na některý z tunerů, resp. v mém případě do DAB.
Ovládání na čelním panelu plus štěrbinová mechanika CD.

 

  • Osazení reproduktory: dvojice čelních širokopásmových reproduktorů umístěných za nesnímatelnou mřížkou, na zadní straně dvojice bassreflexů. Možnost stereo výstupu na sluchátka, konektor na zadní straně. Výkon zesilovače ani jeho další parametry neudány.
  • Provoz, kvalita zvuku a zesilovač: v praxi velmi příjemně hrající a reagující přijímač (noc i den). Při vytočení na velmi vysokou, nebo dokonce maximální hlasitost, byly znát ostřejší a neklidnější basy i výšky, zkreslení ale vždy minimální. U Bluetooth se hlasitost na obou zařízeních řídila odděleně, výstup však nebyl nijak utlumen, nebo byl utlumen zcela minimálně. Chování v tomto případě výtečné a platilo to i u drátového napojení.
Osazení rozhraními na zadní straně, kde najdete i výdech bassreflexů a samozřejmě i teleskopickou anténu. Připojení na domovní tu není.

 

Hraje rozhodně slušně…

Styl ovládání rádia je trochu svůj, ale to je u každého. Zvyknout si mi nedělalo potíže a nakonec se mi zdálo, že je například i Play/Pause vyvolávající také menu nastavení docela šikovné. K uložení stanic sice potřebujete „dálku“, ale to snad není nic proti ničemu.

Majority Oakington All in One během testu hrálo výborně a bassreflexy na zadní straně „jely jak zjednané“. Potěšilo ale i to, že velmi pomalu nabíhající hlasitost dávala šanci nastavit si noční poslech tak, jak vám vyhovuje. Za uvedené sice tu a tam něčím zaplatíte (zde zejména velikostí), ale to je podle nás malá daň.

I další kousek značky Majority, nebo také Majority Audio, se předvedl ve výborném světle!

Poznámka: obsáhlejší recenzi najdete na Televizním webu (externí odkaz, nové okno).

Dvouřádkové menu u tuneru DAB/DAB+, kde vidíte i funkci odstranění neaktivních stanic Prune.

 

Tabulka vlastností

Číst 709 krát Naposledy změněno úterý, 14 listopad 2023 13:28