Vytisknout tuto stránku

„Montovna“ a recyklace? Česko je stále lepší a lepší…

Podle společnosti Datart v uplynulém roce opět vzrostlo množství recyklovaných elektrospotřebičů, a to – oproti roku 2022 a jen v rámci tohoto prodejce – o 3 % na 5.819 tun. Foto: archiv autora

„Staré, nefunkční nebo vyřazené elektrospotřebiče nepatří do komunálního odpadu a už vůbec ne do přírody. Dlouhodobě proto pracujeme na tom, aby co nejvyšší část vysloužilých spotřebičů prošla procesem recyklace, během které se z nich získávají druhotné suroviny, které je následně možné znovu využít ve výrobě,“ říká Petra Psotková, tisková mluvčí Datartu.

ČTĚTE TAKÉ:

V roce 2023 Češi s využitím služeb Datartu recyklovali zmiňovaných 5.819 tun elektrospotřebičů, což je o 158 tun více než v roce 2022. Největším dílem se na tom podílela „velká bílá“ (odevzdáno 3.499 tun, meziroční nárůst 8 %), zejména chladničky. Ty tvořily více než třetinu objemu. Malé domácí spotřebiče, tedy „malá bílá“, včetně světelných zdrojů, tvořily 70 tun elektroodpadu, televizory pak 102 tuny.

Ke zpětnému odběru v rámci Datartu zákazníci v roce 2023 také předali 9.874 kilogramů použitých baterií, což je nárůst o příjemných 9 %.

Obchod v zaslané tiskové zprávě ještě upozorňuje, že – na rozdíl od recyklace papíru nebo plastu – jde v případě elektroodpadu výhradně o opětovné využití materiálů přímo v nových zařízeních. Ze starých baterií se tímto způsobem získává nikl (Datart hovoří o použití v turbínách a příborech…), ocel (kovové konstrukce) a například kadmium. To se dále využívá v akumulátorech.

Datart rovněž zdůrazňuje, že se mu nadále daří zvyšovat podíl odpadu, který je opětovně recyklovaný a mezi roky 2020 a 2022 ho navýšil z 61 % na 81 %. To je samozřejmě hodně, ale hodně slušné a je zvláštní, že nám takovouto tiskovou zprávu (myslím pochopitelně celkovou) někdy nezašle i Ministerstvo životního prostředí.

 

Číst 274 krát Naposledy změněno čtvrtek, 21 březen 2024 17:01