úterý 19 březen 2024
Text Size

FINÁLE TOP 2022 aneb Nejlepší výrobky roku 2022, digirevue doporučuje

AKTUALIZOVÁNO, stav k 31. 12. 2022: Také se vám zdá, že to letos uteklo rychleji než voda? Rok se s rokem… a opět tu pro vás mám souhrn toho nejlepšího, co jsem v jeho průběhu vyzkoušel a co si podle mého zasluhuje ocenění  „digirevue doporučuje“.  Moc toho není, placená práce je čím dál náročnější a tohle je přece jen děláno zcela zdarma, resp. je to dotováno. Foto: archiv autora

Finální podoba přehledu nejlepších na digirevue zkoušených výrobků v roce 2022. 

Přidány:

 

A na úvod to samé, co minulý rok, tedy upozornění, že jde – „jen a pouze“ – o výrobky testované v roce 2022, bez ohledu na datum výroby, a oceněné logem „digirevue doporučuje“, což jsou věcičky, které v testu dostaly hodnocení 85 % (včetně a více) a tudíž se chovaly hodně, ale hodně dobře, někdy přímo báječně! Ostatně výjimečné postavení, díky své kvalitě, kombinaci cena/výkon či třeba jen unikátnosti (nebo všemu najednou… :), mají na domácím trhu i ty, které dostanou nějakých 75 či 80. I toto hodnocení mluví o jejich nesporných kvalitách.

 

DALŠÍ DOBRÉ VÝROBKY NAJDETE…

v seznamu toho nejlepšího za rok 2022 na Televizním webu. Jde výhradně o moje recenze a časem k nim ještě přibudou NEJ rádia s DAB a NEJ set-top boxy pro DVB-T2. Na některé výrobky (v okamžiku, kdy jsou recenze dělány jako pro DR, tak TW) tu tak mohou být dvakrát. Na Televizním webu pak vždy najdete obsáhlejší a podrobnější test.

 

Rozmohl se nám tu takový nešvar…

Rukama mi ročně projdou doslova desítky a desítky výrobků a letos bohužel více než kdy před tím (v branži pamatuji něco jako kamenné uhlí…) byly vidět výrobky nehotové a po uvedení kvapně dodělávané, takže jsme čím dál tím více zahlceni aktualizacemi firmwaru. Vlastnosti se tak mohou někdy i radikálně změnit! Proto musím upozornit na to, že ocenění se vždy týká dané verze firmwaru v době testu. Někdy to dokonce dopadlo tak, že jsem byl nucen výrobek vrátit bez něj (letos jich bylo více než před tím) nebo se k němu vrátit po vydání zásadní aktualizace.

Někdy to došlo dokonce tak daleko, že bylo vidět, jak moc by pomohlo oddálení uvedení o několik měsíců. Po pravdě už roky nechápu, proč se nejprodávanější část spotřební elektroniky, jako mobily a televizory, obměňují každý rok.

To je však na jiné povídání….

Letos je vše opět rozděleno do jednotlivých oblastí známých ze spotřební elektroniky jako takové a tady je – opět – míněna elektronika „v tom nejširším slova smyslu“, protože právě sem digirevue vždy směřovala.

Každý výrobek doprovází krátké shrnutí, přes jeho název se pak dostanete na příslušnou recenzi na DR. Ne všechny kategorie se podařilo zaplnit, ale takový už je život (např. dobré TV najdete na Televizním webu – odkaz výše). Možná si také povšimnete, že více výrobků než jindy dostalo hodnocení 90 %. To je dáno jejich ještě pečlivějším výběrem. To co na druhou stranu nevidíte, je řada těch u kterých jsem se spletl a vrátil je bez testu. Ostatně to největší letošní zklamání najdete níže.

ČTĚTE TAKÉ:

Pojďme tedy k tomu NEJ z roku 2022, což jsou výrobky, které se různou shodou okolností, převážně pečlivým úvodním výběrem, protože vše zkoušet už dávno nejde, dostaly až do mých rukou. Své kvality prokázaly v krátkodobém testu (většinou…), což na druhou stranu pochopitelně nic nevypovídá o jejich případné spolehlivosti v dlouhodobém provozu a po změně firmwaru.

 

Největší zklamání roku 2022

To, co jsem očekával na poli formální úpravy obsahu se nesplnilo. To, co jsem očekával na poli obsahu jako takového, se nesplnilo. A to, co jsem očekával na poli kvality aplikace se rovněž nesplnilo. Výsledkem, včetně několika nesplněných slibů HBO je tak bohužel aplikace nejen uživatelsky horší, než byla původní pro HBO GO s komplikovanějším ovládáním a méně informacemi (viz například stav jazykového doprovodu).

 

 

NEJ 2022 – TOP výrobek roku 2022

 

 

Audio

 

Gogen DAB 700 (stolní rádio, 85 %)

Na pohled robustní přijímač upoutá výrazným kovovým držadlem, poměrně rozměrným displejem a také dvojicí vystupujících otočných a jemně přeskakujících voličů. Je tu i pár pomalu školáckých opomenutí a naopak výborný poměr cena/výkon. Je tu i skoro 10 wattů RMS (!) jdoucích ze zesilovače (subjektivně vzato méně) a rozumné zkreslení i při maximálním vytočení hlasitosti. Většina vlastností se vám ale bude líbit, včetně skvělé funkce AMS u VKV, která sama proladí pásmo a sama uloží stanice do paměti.

 

Sencor Hype (SSS 6502, odolný Bluetooth repro, 75 %)

V rámci řady vyspělejší a také větší Bluetooth reprosystém, který připojíte ke všemu možnému a který vyhoví i nárokům na tvrdší zacházení, včetně krátkodobého ponoření (nezkoušeno). Deště se ale určitě nelekne, zpracování bylo výborné a hlavně je tu spousta profilů Bluetooth, takže ho připojíte k prakticky jakémukoli mobilu. K tomu si připočítejte kodek SBC a výborně indikovaný stav akumulátoru a dobíjení i když by LED měly v druhém případě svítit červeně.

 

TechniSat DigitRadio 10 IR (rozšíření vašeho A/V systému, 85 %)

Výborná a dobře vybavená věcička, která bude pomalu univerzálním doplňkem zesilovače nebo A/V receiveru (chybí zejména přístup na síťové médium) a bude také – po napojení na slušný řetězec domácí elektroniky – výborně hrát, pochopitelně při dobrém zdroji signálu. Někoho potěší i Bluetooth pro streamování muziky z mobilu, mě rozhodně potěšila internetová radia, která ovšem potřebují dotáhnout stejně, jako spuštění Spotify.

 

Domácí spotřebiče

 

Sage Barista Express Impress (poloautomatické pákové espreso, 95 %)

Novinka australské společnosti Breville, známé u nás i pod značkou Catler, představuje pomalu plnoautomatické pákové espreso s mlýnkem a pákovým pěchovadlem umleté kávy přímo pod mlýnkem. Za nijak přehnaně vysokou cenu dostanete naprosto parádní kávu za skoro všech okolností, tedy pokud dodržujete alespoň pár pravidel. Dostanete se k ní podstatně snadněji než dříve a dva veledůležité kroky – mít správný objem umleté kávy v páce a zejména ji správně upěchovat – tu máte často skoro automaticky. Tenhle kávovar boří hned několik mýtů „o pákovém espresu“ a ti znalejší budou překvapeni i nižším hlukem a čistším okolím kávovaru!

 

Mobilní telefony

 

Samsung Galaxy A53 5G (mobil, 90 %)

Má skvělou vizáž, vytříbené vlastnosti jako z nejvyšší třídy a spolehlivý bezešvý chod s výtečnou firemní nadstavbou; ve stylu digirevue neposuzuji vhodnost pro hry (občas zazní, že „hodně topí“). A také stejné základní ovládání, které najdete u nejnovějšího S22 i u nejjednoduššího „áčka“. Říkám to nerad, ale bohužel musím: „Chcete nejlepší mobil pro běžné používání a IPTV/VoD (internetová televize, on-line videotéky)? Kupte si Samsung.“ Ostatně platí to i o televizorech… Opakuji se, ale musím dodat: bohužel, protože tohle drtí konkurenci. Samsung A53 5G rozhodně zanechal ten nejlepší dojem (na v té době dostupné nejvyšší verzi firmwaru) i přesto, že po uvedení byl nehotový a podle dřívějších recenzí, to opravdu nebylo nic moc.

 

Monitory

 

Viewsonic VG2448 (LCD monitor, 90 %)

Solidní design, rozumná koncepce i rámečky, výborné ovládání a také široká řada přednastavených režimů a rozhraní. To je monitor na doma nebo i do firmy s mnoha přednastavenými režimy a kvalitní obrazovkou typu LCD (IPS). Návrh a možnosti úprav pozice obrazovky, to vše je zvládnuto výborně, až na klasickou záležitost, tj. vyčnívající stojan při stažení panelu do spodní polohy.

 

Multimediální přehrávače (přehrávače videa a IPTV/VoD)

 

Nokia Streaming Box 8000 (MMC s Android TV, 90 %)

Žádná Google TV, ale ještě poctivý systém Android TV ve své skoro vrcholové podobě 10. Jinak klasická koncepce malé krabičky s pasivním chlazením a externím zdrojem. A také vysokou aplikační kompatibilitou k nejrůznějším aplikacím televize přes internet (IPTV) a video služeb (VoD). Přehrávač pro běžného uživatele, který nemá speciální požadavky na hardware, ale chce co nejkompatibilnější a nejspolehlivější MMC (multimediální centrum) s co nejvíce aplikacemi IPTV/VoD, a to včetně domácích. Tady ho máte za rozumnou cenu, se známou značkou a hlavně – s tradičním dálkovým ovladačem, jaký najdete u televizoru. Nepotřebujete tak nic dalšího!

 

Příslušenství a specialitky

 

BenQ ScreenBar Halo (osvětlení monitoru, 90 %)

Unikátně řešené osvětlení monitoru (pozadí, popředí, nebo oboje) a také výtečná „lampička“ osvětlující klávesnici a okolí a bránící případným odleskům na obrazovce. U světla nastavíte jak intenzitu, tak barevnou teplotu. Výkonnostní rozsah světelného toku by sice mohl být ve spodní hranicí ještě níže, ale výsledek je stejně impozantní, jako skvěle vymyšlený držák se závažím. Ten pasoval i na moje 20 let staré Eizo mimochodem stále skvělé a samozřejmě IPS…

 

 

Lamax E-Scooter S7500 Plus (elektrická koloběžka, 90 %)

Kvalitní provedení i zpracování, bytelný rám, uchycení kol sice jednodušší, ale určitě ceně odpovídající. Koloběžka budí dojem stability a bytelnosti, a to je – opět vzhledem k ceně – příjemné překvapení. A hodně příjemná je na ní i jízda, kterou jsem zkoušel, společně s dcerou, zejména na různých druzích asfaltu. Vzhledem k malému průměru kol na klasické „kočičí hlavy“ vhodná moc není, malé kostky či zámková dlažba byly  vcelku v pohodě.

 

Logitech Lift (myš, testována verze pro leváky, 90 %)

Kvalitní a hodně nezvykle navržená myš na kterou si někteří budou zvykat déle (autor), jiní možná podstatně kratší dobu. Nakonec ale nejspíše zjistíte – jako já – že skoro nemá chybu, a to ji v době psaní tohoto hodnocení (konec roku) používám v běžné praxi řadu měsíců! Nepochybně výborné materiály i zpracování a hlavně návrh a pohodové fungování bez jakéhokoli dodatečného softwaru (ve Windows stačilo přehodit funkci základních tlačítek). Můj původní Logitech MX Master stál v podstatě ty samé peníze (nepatrně více) a pokud bych měl obě myši porovnat, byl by na tom sice lépe, ale Lift je nepochybně hodně na výši! Dodatečný software Options+ je sice stále v betaverzi, ale po několika dnech zkoušení, pracoval bezproblémově. To bylo další překvapení!

 

Philips Hue Play Gradient Lightstrip (LED světlo za monitor/TV, 90 %)

Skvělé osvětlení pozadí vašeho monitoru (nebo malého televizoru), které je bohatě nastavitelné přes aplikaci, nebo prostě svítí s nastavenými parametry. „LED hadice“, což je příhodnější označení, má solidní zpracování a použitý materiál (silikon) je výtečný. Možná se jen připravte na trochu komplikovanější zprovoznění (možná… – u mě tomu tak bylo), ale rozhodně se vám práce vyplatí! Výsledek může být někdy vysloveně úžasný!

 

TrueLife Oxymetr X5 BT (mj. měří saturaci krevního hemoglobinu kyslíkem, 85 %)

Oxymetr to skutečně není nejlevnější, ale svých 1.690 Kč si podle mého zaslouží. Nejsem schopen posoudit kvalitu měření a nebudu si na to hrát (spolehnu se na zdravotnický certifikát). Krátké laické srovnání proběhlo jen s přístrojem za pár stokorun. Pokud ale sedí, a zdá se, že ano, zbytek mu bezchybně sekunduje až na nesmyslnou aplikaci, která byla zcela k ničemu. Proč našinec navíc musí její název pracně shánět a nakonec – sláva (!) – skenovat přes kód QR, prostě nepochopím! Pokud aplikaci vyžadujete, na tenhle oxymetr rovnou zapomeňte!

 

Varta Nightcutter F40 (baterka, 100 %)

Nikdy, co si vzpomínám, se mi do ruky nedostalo nic dokonalejšího a dokonalých, nebo alespoň dokonalosti blížících se věcí je na této planetě (a i mimo ni) hodně málo. Svítí jak má a dá se regulovat nejen co do intenzity, ale také co do světelného kužele. Nevím co od ní chtít víc a na „pičičundičky“ typu SOS, které tu zastupuje „stroboskop“, fakt nejsem a nepotřebuji je; navíc si myslím, že i škodí. Dlouhodobým provozem si pochopitelně nemohu být jist, ale bude to možná celoživotní záležitost. Jako dřív (vzpomínáte?), kdy stačilo měnit baterie a žárovky…

 

Set-top boxy

 

Homatics Box R plus tuner DVB-T2 (kombinace přehrávače s Android TV a externího tuneru, 90 %)

Testována byla jako kombinace dvou zařízení a tak ji jako kombinaci beru a proto ji zařazuji do této kategorie. Jde o slušně vybavený set-top box s Android TV 11 a externím tunerem DVB-T2/HEVC napojovaným přes USB-C. Celek jede i jako výborné multimediální centrum (MMC) s přístupem na domácí LAN a nejrůznější video služby. Při hraničním pozemním TV příjmu, jaký u mě panuje, byl příjemný i subjektivně vzato citlivý příjem a stabilita signálu. Navíc živé TV vysílání vyvoláte rovnou tlačítkem na dálkovém ovladači (!) nehledě na to, že box byl schopen zapamatovat si režim ze kterého byl uveden do pohotovosti. To je při celkové ceně asi 2.800 Kč skoro vrchol přání…

 

Tablety a čtečky e-knih

 

TCL NTXpaper 10S (tablet zaměřený na čtení knih či náčrty volnou rukou, 90 %)

Konkurenci v době zkoušení neměl a jeho matný LCD displej, který znaky vykresluje tak, jak to neuvidíte, je v dnešní době naprostým unikátem! Bezproblémově je použitelný i pro IPTV/VoD a další video, ale jestliže čekáte vysoký výkon, zářivé barvy, „vytočený“ jas na maximum, tady doma nebudete. Tohle není tablet na hraní, ale na práci u níž nepožadujete vysoký výkon hardwaru (měl co dělat i se stahováním dvou souborů najednou) a také zejména na čtení knih. To očekávat skutečně můžete a také to vrchovatě dostanete spolu s důraznou ochranou vašich očí. Ten, kdo ví o čem mluvím, rozumí.

 

Televizory

 

Samsung QE65QN800 (televizor s 8K, 85 %)

Nový špičkový Samsung s rozlišením Ultra HD (8K) má bez jakýchkoli pochybností vrcholový obraz a obavy nemusíte mít ani z příjmu běžného TV vysílání! Vzhledem k nízké hloubce panelu (v praxi asi 18 mm) je tu někdy až překvapivý zvuk i když nejvíc záleží na tom, co do něj pustíte a většinou je někde v průměru. To z čeho mám obavy, je nové uživatelské rozhraní, které je v současné podobě méně přehledné a výrazně komplikovanější než u modelů z předchozích let (ověřte si ho, ale to platí pro všechny letošní TV od Samsungu). Výše uvedené hodnocení je snížené v podstatě jen z těchto důvodů.

 

Číst 2692 krát Naposledy změněno pátek, 30 prosinec 2022 09:17

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.