pátek 29 březen 2024
Text Size

Samsung Galaxy S22+ (test): parádní hardware, vlastnosti ale potřebují dočesat

Vyspělý mobil s cenou pod 30.000 Kč má opět několik variant a řadu vylepšení. Příjemné je už samotné krytí podle IP68, kvalitní rám a odolné sklo Corning Gorilla nejen na displeji, ale i na zadní straně. Nicméně něco je špatně. Naštěstí toho není moc a výrobce se s aktualizací snaží a snaží! Něco ale asi odstranit nepůjde… Foto: autor a Samsung

Hodnocení: 80 %

  • pro: excelentní přenos dat ze starého Samsungu (včetně např. nastavení plochy, volání či SMS), parádní displej prakticky neuvadající ani na přímém slunečním světle, výtečné ovládání (až na pár špatně umístěných funkcí) i držení, kvalitní odolný kryt nejen na displeji, výborná odolnost proti prachu a vodě (IP68), kvalitní foťák (a výsledky i za horších podmínek), možnost dokoupit excelentní obal se skvělým stojánkem
  • proti: jen částečně funkční USB OTG, nelze rozšířit přes paměťovou kartu, někdy zvláštně se chovající dobíjení, nespolehlivé vibrační upozornění a další drobné chybky ve firmwaru (už teď několik aktualizací…)

Můžete očekávat: momentálně za 26.990 Kč dostanete telefon, který by mohl být vynikající, ale není, protože pár pro život důležitých věcí se nedotáhlo. Samsung to ví a v průběhu desetidenního testu, kdy byl používán jako hlavní telefon, přišly asi tři aktualizace. Recenze tak byla neustále upravována, ale i po té poslední se mobil choval tak, jak je popisováno. Doufejme, že ho výrobce dotáhne, protože základ je vynikající! Až na foťák je ale S20 (test) nyní stále lepší…

 

Klasicky útlý profil mobilu (oba boky) představuje hloubku 8 mm.

 

Řada Galaxy S22 (tento také Samsung S906B) má momentálně tři varianty: základní S22 (21.990 Kč), testovaný S22+ (26.990 Kč) a nejvyšší a také nejrozměrnější S22 Ultra (31.990 Kč), který je výbavou ještě o něco výše. Liší se – stejně jako například v případě Galaxy S20 se kterým ho srovnávám, protože ho poslední dobou neustále používám – už jen rozměry a velikostí displeje. Ten jde od 6,1" (15,5"), přes 6,6" (16,8 cm) až po 6,8" (17,3 cm). Ve verzích S22/S22+ jsou pak k dispozici čtyři barevné varianty.

Telefon pochopitelně pracuje s daty přes 5G a má také zabudováno nejvyšší Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2 bohužel bez udaných profilů. Asi nejzajímavější je však budoucí (snad) nová forma bezdrátové komunikace UWB (Ultra-WideBand); více na Wikipedii (externí odkaz, nové okno, čeština).

Telefon si hned po instalaci řekl o aktualizaci a v průběhu testu dorazily další dvě, možná tři, což je vzhledem k necelým dvěma týdnům zvláštní i na dnešní šílenou dobu. Výsledkem byl Android 12 s uživatelskou nadstavbou Samsung One UI 4.1.

Zapůjčen byl i naprosto vynikající obal/stojánek (škoda jen že není jako knížečka a nemá tudíž i ochranu displeje – tam je však gorila :), který je jinak třeba za 890 Kč dokoupit („Tvrzený ochranný zadní kryt se stojánkem“). Vzadu má dvě opěrky, kterými vyřešíte snad každou situaci (jedno zda je mobil na výšku či na šířku), a podle výrobce byl testován na pády. Opěrky podepřou telefon buď pod úhlem 45 nebo 60 stupňů a můžete je vyměnit za jinou barvu. Jedna sada náhradních byla ostatně už součástí dodávky krytu jako takového. O bezpečnost displeje se v tomto případě se postará odolné sklo Gorilla Glass Victus.

Bytelný rám, výtečné krytí, odolnost proti prachu a vodě IP68, a samozřejmě hodně rozměrný displej. Držení dnes určuje jeho šířka a tady jsme, při úhlopříčce 16,8 cm, na 76 mm.

 

Test nejzákladnějších funkcí

  • Design, koncepce, zpracování: klasický návrh, zaoblený displej ze všech stran, zpracování excelentní. Přední fotoaparát v obvyklém „průrazu“ displeje, zadní vystupující, takže mobil bohužel plně neleží (odstranil dodaný kryt). Krytí, odolnost proti prachu a vodě, skvělé IP68 (co je to). Rozhraní USB-C s částečnou funkcí USB OTG; šlo z ní přehrávat, ale nešlo na ni nahrávat. K vyzkoušení použita výborná Kingston DataTraveler microDuo 3C (NTFS), test zde.
  • Displej typu OLED (AMOLED) pouze s bočním rámečkem, černá obruba displeje stejná ze všech stran (asi milimetr). Výtečná automatická regulace jasu, odolné sklo (kryt displeje) Gorilla Glass Victus standardní výbavou (prý i na zadní straně). Zrcadlení obrazovky mobilu snadno dostupné přes systém Smart View, možnost zvýšit obnovovací frekvenci obrazovky (plynulost pohybu) až na 120 Hz.
Probuzení poklepání a také upozornění při zvednutí mobilu třeba na došlou SMS. To první jelo, to druhé bylo – i přes několik došlých aktualizací – hodně nespolehlivé. Na druhém snímku vidíte USB (OTG), které bylo funkční pouze z poloviny. Prý kvůli NTFS, souborový formát FAT32 zkoušen nebyl.

 

  • Ovládání: tři vnější tlačítka (hlasitost, zapnutí/vypnutí), definice bočního tlačítka pro stisknutí a podržení a pro dvojí stisknutí. Úprava (prohození) tlačítek na displej (opět v menu mylně umístěná), zjednodušený ovládací režim, upozornění na událost bleskem foťáku, nastavení světlého i tmavého režimu, tzv. pohodlí pro oči (omezení modré), zvýšení dotykové citlivosti pro ty, kteří s ní mají potíže, výtečná automatická regulace jasu. Vynikající možnosti u zvětšení písma, resp. položek na obrazovce.
  • Akumulátor a dobíjení: Li-Lion, 4.500 mAh (skutečná skoro odpovídá), výdrž za běžného hovoru neudána, více v tabulce. Drátové i bezdrátové dobíjení (Qi – co je to) a včetně rychlodobíjení vše poněkud komplikovanější, takže níže je samostatná kapitola. Dobíječka není v ceně, což je poněkud prekérní, vzhledem k super extra rychlodobíjení, resp. k jeho možnostem (teď najít tu správnou…).
Foto a video: fotorežimy, formáty a nahrávání.

 

  • Fotoaparát: trojnásobný optický zoom, optická stabilizace, výborné automatické ostření (autofokus) i focení za snížené viditelnosti. Fotografie: mj. plný režim, 4:3 i 16:9, samospoušť, návrhy snímku, skenování kódů QR, sériové snímání přidržením spouště (funkční bylo jen částečně a se značnou prodlevou). Video: poměr stran plný, 1:1 nebo 16:9, rozlišení Full HD a 4K až 60 sn./s, 8K až 24 sn./s. V případě zapnutí režimu „super stabilní“ max. Full HD, 60 sn./s. Automatické zaostřování při pohybu, značky polohy, stabilizace videa, sladění videa a mikrofonu, ve stádiu vývoje pak bylo natáčení s HDR10+. Formát videa MPEG-4, AVC, při přenosu videa do PC případně možnost převodu z HEVC na AVC.
  • Aplikační kompatibilita: ČT24, ČT iVysílání – plně funkční, v druhém případě nová aplikace už (bohužel) bez náhledu à la EPG. Disney+ – funkční, ke zprovoznění stačilo pouze zadat přihlašovací jméno a heslo (naštěstí, protože jinak je to martyrium). HBO Max, Lepší.TV, Skylink Live TV, SledovaniTV i VLC Player – plně funkční, pohoda i při zprovoznění. Voyo – bezproblémově funkční, výborně udělaný seznam oblíbených položek. Moje oblíbená hra poslední doby na tříbení (probuzení) mysli: Block Puzzle Jewel taktéž bezproblémová.
  • Obraz a zvuk: to první vynikající, a to i na přímém slunečním světle. Na mobil je vidět nejen u videa, ale třeba i při čtení knihy a čitelnost na slunci je pomalu excelentní. Dva obrazové režimy (přirozený a živý) s možností regulace vyvážení na bílou a modelu RGB. Stereo – jeden reproduktor jasně přiznaný, druhý někde (asi) v mezeře u displeje na opačné straně. Zvukově je mobil výrazný, výkon zesilovače dostatečný i pro poslech například z IPTV/VoD nebo pro výstup na bezdrátová sluchátka. Fotografie i video výborné, vliv kvality a rozlišení spíše minimální.
Abych neplácal prázdnou slámu, tady máte dobíjení, včetně toho super/ultra (kdovíjak) rychlého, přímo od Samsungu. USB-PD jsem vyzkoušel, jediné co zklamalo byl hodně pomalý náběh. Jinak dobré a funkční…

 

Dobíjení někdy poněkud zvláštní

Zkoušení probíhalo následovně: kolem 50% času byla zapnuta Wi-Fi, druhou polovinu se jelo bez něj. Stálicí tak byl pouze telefonní příjem za vypnutých mobilních dat, tj. klasika. V průběhu měření pouštěno zejména video (IPTV/VoD/server), muzika a pracovalo se také s webem a běžně telefonovalo, apod.

Dobíjení za provozu a přes kabel trvalo, přes výbornou dobíječku Sencor SCH660 s USB PD (co je to), 2 hod. 10 min. Zklamáním bylo chování při dobíjení zcela vybitého mobilu (samovolně byl vypnut při přehrávání videa). Ten šel totiž – po zahájení dobíjení zmiňovaným způsobem – zapnout až po nějakých 17minutách!

Telefon po zmiňovaném čase naběhl rovnou na 2 % kapacity (jedno procento jen problesklo) a teprve poté šel uvést do chodu. Vzápětí se objevila čtyři procenta a pak už to jelo. Tady bych čekal opravdu o hodně více zejména když se žádná – ani zmiňované extra výkonná dobíječka se 45 W – nedodává. Po pravdě bych očekával, že telefon i při nějaké v podstatě generické (základní, běžné…) dobíječce půjde zapnout prakticky okamžitě tak, jak je to zvykem i u mnohem levnějších přístrojů.

Druhé dobíjení bylo provedeno přes adaptér dodaný k mobilu Samsung S20 (až 9 V, 15 W) a trvalo těsně pod 1 hod. 45 min. Telefon šel zapnout už po asi 30s nabíjení (na displeji ovšem stále svítila nula) a po asi 3 % se objevilo hlášení že dobito bude za zhruba 1 hod. 29 min. Vše probíhalo za obdobných podmínek jako v předchozím případě a jak vidno, firemní adaptér svědčil telefonu podstatně víc, než dobíjení přes USB-PD o kterém ovšem Samsung mluví jako o doporučovaném. To v praxi možná bude znamenat nutnost dokoupení dobíječky přímo od Samsungu.

K vyzkoušení bezdrátového dobíjení jsem využil výborný Samsung Itfit Wireless Sterilizer. Ten pracuje se zářením typu UV-C (253,7 nm), které je určeno i proti virům, bezdrátové dobíjení je podle standardu Qi (co je to), tedy takové, které je kompatibilní i s tímto telefonem, vlastně s většinou těch, které to vůbec umožňují. To také bylo schopno mobil dobít, po samovolném vypnutí, i z naprosté nuly.

Zapnutí telefonu, a tedy jeho omezené používání, bylo možné po asi dvou minutách, takže rychleji než u některých klasických dobíječek. V Itfit Wireless Sterilizer se také dá dobíjet při zvednutém víku a zároveň můžete sledovat video či něco poslouchat.

Telefon by rovněž měl být schopen, přes zadní stranu, bezdrátově dobít například zde položené hodinky Watch či sluchátka Buds (nezkoušeno).

Po instalaci, resp. přenosu dat z původního Samsungu, se v kontaktech objevila data ze synchronizace na Googlu. Bez pozvání, což je pro tento paskvil typické. Bylo tudíž zapotřebí přepnout kontakty „na normální“ (samozřejmě ty v telefonu – co je doma to se…) a u SMS zase vypnout nesmysly Samsungu, které nově zavedl. Nějak nás to obkličuje!

 

Nadějný, ale ještě nedotažený

Pro ty, kteří hůře vidí, nebo prostě jen mají rádi jasné znaky, jsou tu – stejně jako snad u všech mobilů značky – vynikající možnosti zvětšení písma a položek na obrazovce. Tohle bohužel každý výrobce nedělá, ale je to podle mého naprosto klíčové stejně, jako přenos dat ze starého mobilu, samozřejmě včetně nastavení plochy, volání, zpráv, atd., atd. Samsung v tomto už nějakou dobu exceluje (konkurence je na tom různě) a i to přispívá k popularitě této nijak levné značky. Není divu, když perfektní výměna dat zabere nějakých deset, patnáct minut a máte staronový mobil u něhož musíte maximálně přeinstalovat pár aplikací nebo někdy zadat (zde pouze HBO Max) přístupové kódy k IPTV/VoD.

Jsou tu ale i některé horší vlastnosti, a teď porovnávám s Galaxy S20 a také s TCL Plex, který ovšem stál zlomek ceny S22+. Pokud si zavedete ochranu přes otisk prstu budete muset – na rozdíl od obou zmiňovaných mobilů – S22+ nejprve zapnout, což je zbytečný úkon navíc nemluvě o tom, že je otravný. Při vzetí telefonu do ruky jsem skoro neustále narážel na nespolehlivé vibrační upozornění třeba na příchozí hovor či SMS a v on-line příručce chybělo pár důležitých věci. Nejpatrnější to bylo u reproduktorů a zvukového výkonu, hodilo by se ale více informací třeba k bezdrátovému dobíjení.

Zlobilo připojování mobilu k počítači a přenášení snímků. Na rozdíl od S20 (u TCL to musíte vybrat ručně) si telefon někdy nebyl schopen zapamatovat poslední akci a nabízel dobíjení na místo přenosu souborů, jindy nabízel obě funkce, ale pracovalo jen dobíjení.

Přenos souborů je tu sdružen s Android Auto, což je dlouhodobě mizerně fungující věc (alespoň na třech mobilech a dvou autech na kterých to tu a tam zkouším). Přenést fotky či odchycené obrazovky je ovšem základní funkce (posílat je bezdrátem bývá dosti otravné a zdlouhavé) a tady to někdy bylo náročné na čas. Samozřejmě i zde platí staré okřídlené „co je doma, to se počítá!“

Zapomeňme ale na firmware, což je snad přechodné, a podívejme se na nevýhody řešení. Uživatelé mluví o kratší výdrži baterie, ale to podle mého není nevýhoda, ale současný stav věcí. Zatímco S20 vydrží i dva dny a noc, tady je to (při stejném stylu používání) tak den, někdy „a kousek…“ Při srovnání hardwaru to však odpovídá, navíc to plně vystihuje současnou až zoufalou situaci s akumulátory. Tady zkrátka technologicky nestačíme i když nám – mnoho let – slibují vše možné od zcela nového principu až po zázrak. Může se vám to nelíbit, můžete s tím nesouhlasit, ale nemůžete s tím (nejspíš) vůbec nic dělat!

Řada uživatelských námitek na které jsem natrefil u prodejců v mém případě neplatila: například potíže se čtečkou otisků, „menu telefonu je jeden veľký chaos“ nebo „velmi pomalé nabíjení“. Za mě spíše někdy velmi pomalý náběh do stavu, kdy mohu telefon alespoň zapnout.

Propracovaná ochrana nabízí řadu možností. A jsou tu i další…

 

Tabulka vlastností

Číst 2575 krát Naposledy změněno neděle, 09 červenec 2023 09:00

Zanechat komentář

Veškeré vulgární, urážlivé a nesouvisející komentáře nebo komentáře v rozporu se zákony ČR budou smazány! Komentáře nelze využít jako reklamu na jakoukoli výdělečnou činnost bez svolení majitele webu. Majitel webu si vyhrazuje právo na upravení, případně odstranění komentářů porušujících pravidla i na odstranění komentářů bez udání důvodu.